Новата банка за развитие на БРИКС одобри първия пакет кредити


Новата банка за развитие на БРИКС одобри първия пакет кредитиСъветът на директорите на Новата банка за развитие на БРИКС одобри първия пакет кредити на обща стойност $811 млн. за проекти в сферата на възобновяемата енергетика, съобщи „Лента.ру“ в събота (16 април).

Проектите бяха представени на среща на банката, състояла се във Вашингтон „на полето“ на пролетната сесия на ръководните органи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Новата банка за развитие на БРИКС одобри за финансиране само четири инвестиционни проекта в сферата на енергетиката с мощност 2,37 мегавата. Бразилия получи $300 млн., Китай – $81 млн., Индия – $250 млн., ЮАР –  $180  млн.

Според оценката на институцията, тези проекти в сферата на зелената и възобновяемата енергетика, заедно ще помогнат да се съкрати ежегодното количество вредни емисии с обем от 4 милиона тона.

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов по-рано разказа, че всяка от страните-членки на БРИКС е представила по един проект.

Руският проект за развитие на малка централа за възобновяеми ресурси в Карелия също, по думите на министъра, се намира във висока степен на готовност, но въпреки това не е бил представен пред Съвета на управляващите банката на БРИКС.

Споразумението за създаване на Банка за развитие с фонд и валутен резерв в размер на $100 млрд. беше подписано на 7 юли 2015 г. от Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР.

Този механизъм за безопасност беше създаден за поддържане на финансовата стабилност в страните-участнички. В случай на възникнал проблем със запаса от американска валута страните от БРИКС могат да разчитат на тези средства, при определени условия.

 

Източник: http://bg.rbth.com

Posted on 16.04.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: