Ледът на санкциите се пропуква


Ледът на санкциите се пропукваМосква и Виена набелязват посоки на разностранно сътрудничество

Руската компания „Газпром” и австрийската OMV в края на миналата седмица подписаха споразумение за доставка на руски газ и нефт за европейската страна. Освен това партньорите се разбраха за базовите условия за обмен на активи, като приеха и списък с тези активи. В рамките на сделката OMV може да получи до 24,98 на сто от акциите на Уренгойското находище. В проекта за неговото разработване и експлоатация вече участва и германската BASF/​Winter-​shall. Имат се предвид обекти в Северно море, както и в шелфа на Норвегия.

Подписани са редица важни документи за развитието на диалога с нашия стратегически партньор OMV. Този път сътрудничеството излиза извън рамките на деловите отношения. То последователно се разширява и ние се движим към амбициозните задачи — освен увеличаването обема на доставките на газ и петрол това е и развитието на научно-техническия потенциал на нашите компании”, заяви шефът на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от „Интерфакс”. Подписаното в тази сфера споразумение определя основните насоки на взаимодействие в разработките за гарантиране индустриалната и информационната сигурност, енергийната ефективност и екологията, превоза, преработката, подземните хранилища и продажбите.

Подписан бе и меморандум за сътрудничество в областта на културата. Първите прояви в тази насока ще бъдат организирането на два музикални фестивала — в Санкт Петербург и във Виена. „OMV е изключително отворена към разширяване на сътрудничеството си с „Газпром”. Ние не искаме просто да съберем заедно двете компании, а да съберем двете страни”, заяви изпълнителният директор на OMV Райнер Зееле.

Изпълнителните директори на австрийски фирми кръстосваха отвъд „желязната завеса” дори в най-напрегнатите времена на Студената война. Сега Австрия иска установяване на „нормални” отношения с Русия след 20 месеца санкции, наложени от Европейския съюз срещу Русия”, коментира агенция Bloomberg.

„Нормалните отношения трябва да са наша цел в дългосрочен план”, заяви австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг пред журналисти в Санкт Петербург.

Малко след подписването на споразуменията между „Газпром” и OMV австрийският президент Хайнц Фишер обяви визитата си в Москва, която се състоя тази седмица. По време на разговорите си с Владимир Путин бяха обсъдени въпроси на двустранната търговия, икономическото, културното и хуманитарното сътрудничество. Австрийският президент бе придружаван от външния министър Себастиан Курц и други членове на правителството.

Развитието на руско-австрийското сътрудничество, както и посещението на австрийския държавен глава и на редица други европейски политици и държавници в Москва поставят на изпитание политиката на санкции, предприета от ЕС по отношение на Русия. Особено предизвикателство са те за Ангела Меркел, която се опитва да запази единството на ЕС в прилагане на санкциите. Още повече, че през юли 28-те лидери трябва да решат дали те ще бъдат продължени.

Задачата на германския канцлер се усложнява и от недоволството на бизнеса в Германия и дори на нейни съпартийци. Неотдавна председателят на ХСС и министър-председател на провинция Бавария също бе в Москва и обсъди с Путин възможностите за икономическо сътрудничество, като остро осъди санкциите.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 16.04.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: