На парада на Победата за първи път ще бъдат показани „Тигри“ с „Арбалети“


Фото: ТАСС/Андрей Епихин

Фото: ТАСС/Андрей Епихин

Парадът на Победата в Москва ще е премиерната площадка за новите бронирани автомобили „Тигър-М“ с дистанционно управляеми бойни модули „Арбалет-ДМ“, съобщи в четвъртък (14 април) представителят на Военно-промишлената компания Сергей Суворов пред „Известия“.

Той поясни, че на парада обновените „Тигри“ ще преминат в една група с мобилните стратегически комплекси „Ярс“.

„Съвместно с партньорите ни – заводите КЕМЗ и компанията „Оружейные мастерские“, които разработват бойните модули за „Тигър“ изпълняваме ангажиментите си по договор с Министерството на отбраната“, обяснява Суворов пред изданието. Тази година армията за първи път ще получи новите бронетранспортьори „Тигър-М“ с дистанционно управляеми модули „Арбалет-ДМ“ и е логично те да бъдат представени по време на парада, смята той.

Ако се съди по репетициите за предстоящия тържествен марш, други новини на парада не се очакват. Както и миналата година, по Червения площад ще премине колона с най-новата техника на сухопътни войски: танковете Т-14 „Армата“, БМП „Курганец-25“ и БТР „Бумеранг“. А също и най-новата самоходна 152-милиметрова артилерийска установка „Коалиция-СВ“. Въздушно-десантните войски ще покажат БТР „Раковина“ и новите бойни десантни машини БМД-4М. На техния фон „Тигър-М“ с бойни модули „Арбалет-ДМ“ може би не изглежда толкова впечатляващо, но тъкмо той ще е сензацията на парада, подчертава „Взгляд“.

По думите на Сергей Суворов първоначално било планирано „Тигрите“ да бъдат оборудвани с италиански бойни модули, но това било преди въвеждането на технологичните санкции.

„Италианската техника обаче не издържа изпитанията. Оказа се твърде нежна за нашия климат и слаба срещу бойни повреди“, разказва Суворов. Докато „Арбалет-ДМ“ показал много високи бойни характеристики и издържал изпитанията в екстремни климатични условия при температури от –50° до +50°. Показал се устойчив и срещу куршуми и осколки.

По думите на Суворов системата за управление на стрелбата при „Тигрите“ с „Арбалет-ДМ“ позволява да се прихващат и проследяват автоматично целите, което улеснява оператора при воденето на ефективен огън по неподвижни и подвижни цели както от място, така и в движение.

„Тигрите“ с „Арбалет“ могат да изпълняват ролята на автоматизирани стационарни огневи точки. Машината може да се позиционира и стрелбата да се управлява дистанционно, докато екипажът е извън нея. Особеност на комплекса е, че върху него могат да се монтират два типа картечници или автоматичен гранатомет. Промяната в параметрите на използваното оръжие се извършва от оператора чрез превключване на компютърната програма.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 15.04.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: