Ислямска държава започна да инвестира в Турция


Ислямска държава започна да инвестира в ТурцияИслямска държава започна да инвестира в Турция. Както съобщава Al-Masdar News, позовавайки се на разсекретения отчет на организацията, групировката е изпратила един от своите високопоставени командири Халаф Хайдан ал-Джбури в Истанбул с поръчението да закупи жилищни и административни сгради, а също пригодна за селскостопанска дейност земя.

Според документа, ИД търси начини да гарантира бъдещето на своите висши ръководители при вероятен крах в Сирия и Ирак. В отчета става дума за огромни налични пари, които влизат в Турция чрез мрежата от местни ислямисти.

Изданието, позовавайки се на арабски аналитици, прави предположението, че подобни мащабни действия не могат да се реализират или дори да се планират без знанието на Националната разузнавателна организация на Турция (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT).

Така специалните служби на Турция в бъдеще ще контролират групировката и, ако се наложи, ще конфискуват имуществото й, което е напълно вероятно да се случи веднага, щом ИД престане да съществува.

Припомняме, че на 24 март арабските медии съобщиха, че турските власти са освободили седем човека, които по-рано бяха арестувани по подозрение за връзки с турския отдел на ИД. Понастоящем в Турция са пуснати на свобода всички от 94-та задържани по обвинение, че членуват в ИД. Нещо повече, голяма част от тях постоянно публикуват в социалните мрежи видеообръщения в подкрепа на терористичната организация.

Чуждите издания публикуват информация, че от Турция към Алепо в Сирия, а също към Идлиб, се прехвърлят стотици наемници. Повече от ясно е, че подобни действия не могат да бъдат осъществени без пряката подкрепа на турските власти и спецслужбите. Но Анкара все пак ще изгуби в тази битка. Контролираните от «халифата» територии се свиват.

В същото време армията на Ирак с подкрепата на САЩ води боеве за Мосул. По такъв начин обръчът около ИД се стеснява, което по всяка вероятност е доказателство за активно общуване между САЩ и Русия, което Турция не е очаквала.

Турците наистина ще осигурят агентите си в ИД — осветени или не. Ще им осигурят жилища и прикритие, за да ги използват в бъдеще за разпалване на конфликти в Близкия Изток. Още повече, че процесът на регулиране на конфликта в Сирия още не е стартирал, а и след старта ще е продължителен процес.

Войната в Сирия не е от вчера и отношенията между терористите от ИД, турските власти и спецслужбите дотолкова са оплетени в кълбо, че често е трудно да се разберат мотивите на случващото се — ту са замесени лични интереси, ту политически…Но няма никакво съмнение, че парите на ИД ще се инвестират, при това в интерес на MIT и други структури.

Доларите трябва да се «изперат», затова и се влагат в закупуване на недвижима собственост, която в бъдеще да донася доходи.

Така «халифатът» с подкрепата на турското разузнаване MIT ще легализира паричните средства.

Схемата съвсем не е нова: със сигурност тук ще фигурират подставени лица и фирми — разни и разнообразни НПО-та, разни и разнообразни мюсюлмански организации, разни и разнообразни здравеняци и брадати мъже, които уж ще се занимават с благотворителност в зоната на сирийския и иракския конфликти.. А е напълно възможно и в зоната на…България.

За връзките на MIT с ИД се знае отдавна: по линията на спецслужбите терористите преминават през своеобразни курсове за повишаване на квалификацията в тренировъчни лагери на територията на Турция, лекуват се в болници, получават оръжие и боеприпаси…

Публикациите на гореспоменатото издание трябва да означават за редовите членове на ИД следното: «ето, вижте ги вашите командири — вече бягат панически, при това си гарантират охолен живот».

А както знаем бойците от ИД съвсем не воюват за Аллах и Мохамед, поне голяма част от тях. Те воюват за ПАРИ.

Значителна част от тях воюват САМО за ПАРИ.

Относно последните успехи на сирийската армия в Алепо, повече от видно е, че стилът на военните операции се различава съществено от стила на предишните такива.

Настоящите военни операции в Сирия се характеризират с решителност и рискованост.

Ерго, там воюват руски части.

Е, уважаеми хора от Турция, които воювате в Сирия на страната на ИД — внимавайте в картинката и по възможност се целете накриво, защото ако целите директно руснаците в Сирия, има голям шанс случайно върху главите ви да се посипе…някоя «заблудена» бомба.

Мерси, понеже допускам, че сте разумни мъже и ви е мил животът.

Апропо, веднъж в близкото минало бях в Анталия. Докато снимах документален филм за забележителното участие на български хорови състави в Международен хоров фестивал там, от хотела ми откраднаха 100 лева. Много важно, халал да са им. Нашите пяха така, че още настръхвам. Божествени хора имаме, да. Невероятно талантливи. Покланям им се. Пушилката ни дишаха всички от прословутата им Анталия.

Като запяха «Полегнала е Тудора» на 100 гласа, направо ревнах. От гордост.

И понеже подозирам, че джихадисти ще си накупят и хотели в Анталия, мерси, повече нивгаш няма да стъпя там.

Ще си слушам ангелските български гласове ТУК. Не ми трябват дори камъните от тяхното море.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

 

Posted on 14.04.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: