Колко харчи за отбрана Русия?


Снимка: mil.ru

Снимка: mil.ru

Русия излезе от тройката на световните лидери по отделени средства за отбрана и отстъпи третото място на Саудитска Арабия, съобщават експерти от Стокхолмския международен институт за изследване проблемите на мира (SIPRI). С какво е свързано това и ще окаже ли въздействие върху отбранителната способност на Русия – въпроси и отговори на „Руски дневник“.

Колко отделя Русия за отбрана?

Според изследването на SIPRI за 2015 г. Русия е увеличила разходите си за отбрана със 7,5%, а бюджетът на Министерството на отбраната е достигнал $66,4 млрд.

Това много ли е или е малко в сравнение с другите страни?

Световен лидер по разходи са САЩ, които през 2015 г. са похарчили за отбрана $596 млрд. На второ място се нарежда Китай с бюджет от $215 млрд. Трето място в подредбата на SIPRI заема Саудитска Арабия с разходи в размер на $84,2 млрд.

Каква част е това от БВП?

В процентен еквивалент Русия е един от лидерите по разходи за отбрана като процент от БВП. На първо място по военни разходи в списъка на SIPRI са Съединените щати с 3,5% от БВП. В Китай този дял е от порядъка на 2,1%, а в Русия – 4,5%. Преди Москва се нареждат само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства с разходи съответно от 10,4% и 5,1%.

Снимка: mil.ruСнимка: mil.ru

Каква е динамиката в Русия – разходите растат или намаляват?

През 2015 г. Москва е увеличила разходите си за отбрана в национална валута. Според военни анализатори заради девалвацията на рублата и санкциите се е наложило част от разходите да бъдат препрофилирани, а друга част – съкратени.

Експертите от SIPRI очакват през 2016 г. Русия да намали разходите си за отбрана.

Каква е динамиката в света – разходите растат или намаляват?

За първи път през 2011 г. общият обем на военните разходи в света е нараснал с 1% и достигнал $1,7 трлн.

Снимка: mil.ruСнимка: mil.ru

С какво е свързано това?

„От една страна разходите за отбрана отразяват ескалацията на конфликтите и войните в много региони на света. От друга страна те показват, че скокът на разходите за военни цели в съчетание с високите цени на петрола през последното десетилетие е отишъл в миналото“, отбеляза ръководителят на проекта в SIPRI Сам Перло-Фриман в доклад на организацията.

Какво общо имат нефтът и курсът на долара?

През 2015 г. Русия увеличи разходите си за отбрана със 7,5% в национална валута. Всъщност спадът на цените на нефта и курса на рублата спрямо долара доведоха до изпадането на Москва от тройката лидери в класацията на SIPRI, защото експертите от Стокхолмския институт водят разчетите за разходи за отбрана по курса на долара.

От какво се налага да икономисва Русия?

Според военните експерти Москва съкращава разходите по военния си бюджет в частта за „обслужване“, но не намалява средствата за превъоръжаване на армията си и бойната подготовка на войниците.

 

Източник: „Руски дневник“

Реклами

Posted on 13.04.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: