Focus: Западът има двоен морал — единият за себе си, другият за Русия


Focus: Западът има двоен морал — единият за себе си, другият за РусияС постоянни си твърдения, че Русия е глобалната заплаха, западните политици лицемерят. И докато САЩ и Европа не се научат да виждат собствените си грешки и да уважават интересите на другите страни, те няма да успеят да постигнат диалог с Москва, пише Focus.

От момента, в който Русия отново започна да набира влияние на световната сцена, Западът все по-често започна да нарича действията й агресия. Цялата информация, постъпваща от руски източници, се нарича пропаганда, а във външната й политика постоянно откриват имперски амбиции.

Главното престъпление, в което в последните години обвиняват Русия, е връщането на Крим. САЩ и Европа са готови са отрекат всичко — и икономическите връзки, и броят рускоезично население на полуострова, и дори резултатите от референдума, отбелязва изданието.

 

«Западът сякаш разглежда политиката на Москва през призмата на собствения си морал. По принцип в това няма нищо лошо, ако Западът оценяваше своите действия със същите критерии. Но това се случва крайно рядко, вследствие на което морализаторската позиция на Запада бледнее пред очевадността на неговите двойни стандарти», — пише авторът на статията.

 

Както отбелязва изданието, не е необходимо да си ясновидец, за да си представиш реакцията на САЩ в случай на заплаха от революция в който и да е стратегически важен за тях регион, например на Хаваите, където се намира важна част от американския Тихоокеански флот.

Няма съмнения, че Вашингтон бърза да си гарантира собствените интереси — при необходимост и с военни средства. Именно така през 1982 г., между другото, постъпи Великобритания, обявявайки война на Аржентина заради Фолклендските острови, припомня авторът на статията.

Но защо тогава никой не нарича САЩ и Великобритания нарушители и «Глобална заплаха»?!

Ако Западът е готов да признае грешките си, той е длъжен да се примири с това, че другите страни също имат собствени национални интереси, и да престане да съди Русия, завършва изданието.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 07.04.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: