Deutschlandfunk: Референдумът по Украйна заплашва с бунт ЕС


Deutschlandfunk: Референдумът по Украйна заплашва с бунт ЕССпоразумението за Асоциация с Украйна предизвиква безпокойство сред голяма част от гражданите на Европа, обаче Холандия получи възможност да изрази протеста си срещу съмнителното сближаване, а заедно с това и към цялата евроинтеграция, пише немското издание. Холандския референдум за целесъобразността на асоциацията с Украйна заплашва европейската политика със сериозни последствия.

Напълно вероятно е, че в най-скоро време все повече европейски държави ще започнат да се «бунтуват» срещу решенията на Брюксел, пишат Deutschlandfunk.

Сближаването с Киев ще отвори особено болезнени за европейските политици проблеми. Гражданите на европейските страни се тревожат, че свободната търговия с Украйна ще се превърне в последващото встъпване на страната в ЕС, а това би довело към наплив на евтина работна ръка и увеличаване на данъците. И таково развитие на събитията изглежда кошмарно за европейците, подчертава изданието.

Подобни страхове на първо място витаят в страните, които изначално не са били във възторг от идеята за евроинтеграцията.

Разочарованите от миграционната политика на Брюксел и общата нестабилност, която цари в Европа, все повече граждани застават на страната на евроскептиците и търсят възможност да се изкажат. И именно предстоящия референдум предоставя такава възможност, дори и отделно взето в Холандия, и за сега само по един въпрос, пише авторът на статията.

 

Организаторите на събраните подписи срещу асоциацията с Украйна, чийто резултати послужиха за инициирането на референдума в Холандия, не крият, че в перспектива ще се стремят към постигане на независимост на Холандия от Евросъюза.

 

 

» Нашата дългосрочна цел- това е референдум, в хода на който, холандците, точно така както гражданите на Великобритания, ще могат сами да решат въпроса за съхраняването на членството на страната в ЕС. Ние сме длъжни да защитаваме нашите демократични права»,- отбелязва историкът Ариан ван Диксхорн, един от инициаторите на събирането на подписи.

 

 

И въпреки, че резултатите от референдума са доволно непредсказуеми, самия факт на провеждането му, говори за растящото недоволство на гражданите от политиката на Брюксел, и за тенденцията все повече граждани на страни членки на ЕС да се обявяват против решенията на Европа.

 

 

Българска редакция News Front.

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 06.04.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: