Турция се сдържа само от страха пред Русия


Турция се сдържа само от страха пред Русия«От самото начало карабахския конфликт се подкрепя от Турция. Баку и Анкара са военно-политически съюзници. Не случайно през декември Алиев на среща с Давутоглу заяви, че Турция е най-близката в света страна за Азербайджан. И колкото по-силна е Турция, толкова по-силен е Азербайджан», — каза политическият анализатор Айк Халатян.

 

Според него, не бива да се изключват наличието на консултации от страна на Баку със своя съюзник още преди началото на бойните действия, но в голяма степен те са обусловени от вътрешнополитическите и външнополитическите обстоятелства, в които се намира днешен Азербайджан, но до известна степен те са в прав текст подтикнати от Анкара. Без съмнение — руско-турският конфликт оказа съществено влияние върху карабахския конфликт и разположението на силите в региона», — добави той.

 

«Искам да напомня, че в годните на карабахската война Турция имаше намерение направо да започне военни действия и само твърдите изявления от страна на Русия, в частност на Шапошников, задържаха Анкара в пасивна позиция. Турция тогава се ограничи само с блокадата на Армения», — припомня Халатян.

 

И днес Турция «се сдържа само, защото се страхува от Русия», — уверен е той.

 

В същото време, турски инструктори обучават азербайджанската армия, а азербайджанския спецназ редовно е на обучение в Турция и в Северен Кипър. И ако Турция не тръгва към открита намеса, то със сигурност тя ще оказва масирана подкрепа с оръжие, военни инструктори и доброволци, както това се случи в годините на войната 1992-1994 г.

 

Но прехвърлянето на територията на Азербайджан на пълноценни въоръжени сили от Турция не е възможно по следните технически причини: Турция няма военно-транспортна авиация, а 4-те самолета С-130 «Херкулес» в дадения случай няма да свършат работа, припомня военният експерт Владислав Шуригин.

 

«Грузия не иска да разваля отношенията си с Русия. А Алиев разбира отлично, че пристигането на турците веднага го превръща в техен васал. А той въобще не понася да бъде васал на Турция».

 

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

 

Posted on 05.04.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: