Удар по тръбата и сметките на Ердоган


Удар по тръбата и сметките на ЕрдоганСанкциите, които Москва наложи на Анкара заради сваления в Сирия руски бомбардировач, създаде големи проблеми на мюсюлманската страна.

„Още по-големи са трудностите, които произтичат от успешното приключване на операцията на руските военно-космически сили”, пише РИА „Новости”, позовавайки се на сайта OilPrice.

Според това електронно издание кампанията на Русия е разрушила всички перспективи пред турската енергетика.

В резултат от конфликта с Русия турската икономика изпадна в незавидно състояние, се отбелязва в статията. От 2002 година насам Турция е много силно зависима от руския природен газ и петрол.

Същевременно турските власти не отделят необходимото внимание на факта, че връзките на страната с други държави в сферата на енергетиката са слабо развити.

В стремежа си да намали зависимостта си от Русия, Ердоган подписа договор за доставки на газ с Катар. Той обаче не предвиди, че с тази сделка се подлага на голям риск, тъй като газопроводът между двете страни трябва да минава през Сирия, Ирак и кюрдските територии — все терени, враждебно настроени към управлението на сегашния турски президент.

Той направи явно несполучливата и недалновидна сметка, като разчиташе, че Дамаск и кюрдите ще претърпят поражение в конфликта с „Ислямска държава” и преразпределението на силите в региона ще се промени.

В същото време, за да постигне собствените си цели, Анкара направи всичко възможно да укрепи връзките си с терористичните групировки, като дори активно ги подкрепяше, се казва в публикацията.

В резултат обаче от успехите на руската военновъздушна операция в Сирия джихадистите продължават да търпят загуба след загуба, а противниците на Анкара засилват позициите си все повече.

Русия наруши и без това крехките планове, които Турция градеше в сферата на енергетиката, подчертава авторът на статията. Според него руската военна намеса в конфликта и укрепването на режима на Асад са сложили край на амбицията за изграждане на газопровод Турция-Катар.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 04.04.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: