Руската ракета РС 26 „Рубеж“ удиви Китай и шокира САЩ (видео)


Руската ракета РС 26 "Рубеж" удиви Китай и шокира САЩ (видео)Бойните глави на ракетата могат да достигнат всяка точка от територията на САЩ.

Военните експерти в света са удивени от руската новост – ракетен комплекс с междуконтинентална балистична ракета РС-26 „Рубеж“. На възможностите за по-нататъшно развитие на проекта „Ярс” аналитични телевизии даже посвещават специални предавания.

В началото на март в ефира на китайска телевизия военен експерт разказал за уникалността на новите руски ракети и притесненията на чуждите армии пред руските МБР. На телевизионното шоу се състоял следният диалог:

„Новата руска ракета РС-26 лети по постоянно променлива траектория. Такова оръжие няма в нито една армия в света – отбелязва експертът и на въпроса на изумения журналист за американската система за ПРО отговаря: За ПРО можете да забравите. Тя е безсилна пред РС-26.”

„Спомнете си последния намек на руснаците, моля, не ни дразнете. И сега от думи те преминах към дела. Това дори не е знаменитата „Топол-М”. Бойните глави на РС-26 летят на хиперзвук и постоянно маневрират. Част от тях гарантирано ще преодолеят системата за ПРО и ще достигнат своите цели.“

„Какво се получава? Гащите от страх или са готови нещо да отговорят?” – уточнява водещата.

„Не само САЩ се разтрепериха, че и ние, в Китай, не е смешно. Сега Русия е под надеждна защита, което не можеш да кажеш за другите страни в света” – резюмира китайският военен анализатор.

Защо ракетите РС-26 толкова изплашиха световното експертно общество? Благодарение на използването на полимерни материали с висока здравина при температури до 850 градуса, творението на Воткинския завод е чувствително по-леко от своя предшественик. Например масата на „Ярс”-ове достига 120 тона против 80 тона на „Рубеж”, но въпреки това сумарната мощност на ядрените заряди съставлява 1,2 мегатона (4 х 300 кт).

Сред най-големите безпокойства е обстоятелството, че далечината на полета на ракетата достига до 11 хиляди километра. Това означава, че бойната й глава може да порази всеки обект на територията на САЩ.

Още през декември миналата година заместник държавният секретар на САЩ по контрол над въоръженията и международната сигурност Роуз Гетемюлер призова да бъдат въведени нови санкции против РФ с твърдението, че уж руската страна уж нарушавала договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка далечина (5500-1000-500 км), тъй като покривала горния сегмент на диапазона.

За РС-26 е характерен бърз и кратък старт – ракетата преминава ускоряващия старт за по-малко от 5 минути. Наземните средства на НАТО в Европа дори няма да фиксират отделянето на бойните глави, които доста преди целта „потъват” надолу е летят почти хоризонтално. Самите ракети също постоянно променят направлението и височината на полета, като правят лъжливи насочвания към цели.

Ракетите РС-26 вече са готови за масово производство, а тази година комплексът „Рубеж” трябва да постъпи на въоръжение в руската армия.

Източник: http://www.blitz.bg

Advertisements

Posted on 03.04.2016, in Видео, Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: