FP: Страстите в Украйна се нажежават


FP: Страстите в Украйна се нажежаватКиев се опитва да намери нов премиер, надявайки се, че той ще изведе страната от тупика, но в условията на пълен политически безпорядък тази задача се оказва твърде сложна, пише американското списание Foreign Policy.

След гласуването срещу настоящия премиер на Украйна Арсений Яценюк съюзниците на президента Порошенко всячески се опитват да изпратят лидера на правителството в оставка. Твърде много залози са поставени на карта.

След като се провали вота на недоверие, правителството се раздира от задкулисни борби, а украинският народ губи търпение и доверие към ръководството на страната.

Съдбата на жизнено важния за Украйна кредит от Международния валутен фонд се оказа неясна. Киев рискува за пореден път да разочарова своите западни спонсори, ако с идването на власт на новия премиер ситуацията не се промени, подчертава изданието.

Новият премиер ще дойде на власт в условията на остро политическо напрежение, затова Киев трябва особено внимателно да помисли, кого от двамата кандидати да избере: настоящия министър на финансите Наталия Яреско, която се ползва с доверието на МВФ и точно ще изпълнява изискванията на Запада, или спикера на парламента Владимир Гройсман, който е близък съюзник на президента и  нищо не разбира от делата с чуждестранните кредитори, пише авторът на статията.

Но преди да се направят избор, съюзниците на Порошенко трябва да съберат достатъчен брой гласове за свалянето на Яценюк, а това до момента не им се отдава.

 

«За да постигнат успех, ще се наложи нов рунд от задкулисни борби и договорки за разпределяне на властта», — завършва изданието.

 

Върховната рада на 16 февруари не успя да приеме оставката на правителството на Арсений Яценюк. Независимо от това депутатите отказват да работят с него и търсят начин да отстранят премиера от длъжност.

Тази седмица парламентът на Украйна може да разгледа оставката на Яценюк, а също да формира нова коалиция и правителство.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info/2016/03/30/fp-strastite-v-ukrajna-se-nazhezhavat/

Posted on 31.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: