КОНТЕЙНЕРИЯТ КОМПЛЕКС С РАКЕТНО ОРЪЖИЕ „CLUB-K”


КОНТЕЙНЕРИЯТ КОМПЛЕКС С РАКЕТНО ОРЪЖИЕ „CLUB-K”Всичко започва от т.нар. влакове с особена важност. В тях пътували обикновено първите лица в Съветския съюз; в тях имало специални вагони, от които можели да изстрелят ракети до всяка точка на планетата.

Бойният железопътен ракетен комплекс „Молодец” от съветските времена се смятал за неуязвим за обективите на военните спътници на НАТО. Той изглеждал като напълно обикновен и незабележим товарен вагон. В един момент влакът може да спре и от един най-обикновен вагон като стъбло да се появи пусковата установка. Тя можела да изстреля Р-36М („Сатана”) и да предизвика разрушения в радиус на много киляди километра. Но с разпада на страната е провокирана масовата утилизация на бойния железопътен ракетен комплекс. Да, те са унищожени, но днес се разпространяват слуховете, че вече е готов проектът за нов „влак сюрприз”. Става дума за контейнерия комплекс с ракетно оръжие – „CLUB-K”, който може да нанесе немалко поражения в крайбрежните води на страните от НАТО.

КОНТЕЙНЕРИЯТ КОМПЛЕКС С РАКЕТНО ОРЪЖИЕ „CLUB-K”
Комплексът е разработен от концерна „Моринформсистема-Ахат”. Той автоматично се превръща в уникално оръжие поради своята необикновена конструкция. Разположена в обикновен морски контейнер, установката за броени секунди преминава в боен режим и е готова да нанесе мълниеносен удар. Контейнерът е обикновен и може да се качи на всеки товарен кораб. Но оръжието в него е с огромна мощ.
Малогабаритният кобплекс може едновременно да се използва като противокорабните ракети „Оникс” и като свръхновите ракети „Калибър” за поражение на наземни цели. От един „CLUB-K” могат да се изстрелят четири крилати ракети. Те летят със скорост, три пъти по-голяма от скоростта на звука, могат да променят траекторията си на полета и са неузвими за ПРО на противника. Дори радарите му да успеят да забележат „огнената стрела”, просто не могат да я прехванат. Самонасочващата се глава не се отклонява от курса при работата на радиоелектронната борба (РЕБ).

КОНТЕЙНЕРИЯТ КОМПЛЕКС С РАКЕТНО ОРЪЖИЕ „CLUB-K”
Уникалността на комплекса е в това, че в 12-метровата желязна кутия конструкторите са разположили и системата за управление, и пусковата установка. Само за четири минути „CLUB-K” контейнерът се превръща в истински убиец.
Морската търговия днес е много развита и такъв „товар” може да се качи на всеки кораб; един цивилен кораб може да има на борда си няколко „CLUB-K” и врагът едва ли ще се досеща, че там има такова мощно оръжие. В някакъв смисъл обикновените морски контейнери с „интересен пълнеж” могат да променят тактиката на воденето на война. Дори в най-забутаното пристанище могат мирно да спят 1-2 комплекса „CLUB-K”, очаквайки своето събуждане…
Контейнерният ракетен комплекс „CLUB-K” е предназначен за поразяване на надводни и наземни цели с крилати ракети. С този комплекс могат да бъдат оборудвани бреговите позиции, надводните кораби и други кораби от различен клас, железопътните и автомобилните платформи. Функционално комплексът се състои от универсален стартов модул, модул за бойно управление и модул за енергозахранване и жизнеобезпечение. В универсалния стартов модул се разполага подемната пускова установка с четири ракети. Пусковата установка изстрелва ракетите 3М-54ТЭ, 3М-54ТЭ1 и 3М-14ТЭ.

КОНТЕЙНЕРИЯТ КОМПЛЕКС С РАКЕТНО ОРЪЖИЕ „CLUB-K”
Мобилно-модулният ракетен комплекс CLUB-K няма аналози в света и отваря нова страница в създаването на отбранително оръжие от ново поколение. Според създателите на комплекса вече е дошло времето на модулното въоръжение. Всеки контейнеровоз с комплексите CLUB-K се превръща в ракетоносител със съкрушителен залп. Отпада необходимостта от специални и скъпи транспортни средства и транспортно-зареждащи автомобили и много друго, необходимо на класическите ракетни системи. Неслучайно интересът към CLUB-K на световния оръжеен пазар расте. Дори появяването на първите му макети на международни изложби стъписа Запада, още повече че едно от значенията на английската дума clab означава „пръчка”. А руската пръчка бог знае какво може да извърши…

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 31.03.2016, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: