Какво става след Палмира?


Какво става след Палмира?Ако си мислите, че руските ВКС след Палмира са в пауза, грешите.

Авиацията на Русия реши да разшири зоната на операцията към стратегическото населено място Ес-Сухне, разположено на североизток от Хомс, съобщиха арабските медии.

Ес-Сухне е една от крепостите на терористите от ИД, намиращо се точно до богатите нефтени находища. Понастоящем руската авиация нанесе точно в този район редица удари, поразявайки обекти на халифата около пътя Палмира-Сухне.

Както отбелязва изданието Al-Masdar News, близкото разположение на населеното място до Дейр-ез-Зор го превръща във високоприоритетна цел за Генералния щаб на сирийската правителствена армия. В близките дни интензивността на бомбардировките над Сухне и неговите околности ще нараства, проправяйки път на войската на Асад към този така важен населен пункт.

Освобождавайки «невестата на пустинята», както наричат сирийците Палмира, е важно не само от имиджова гледна точка, но и от военна — градът се намира на кръстопът в центъра на Сирийската пустия и е транспортен възел за ИД. От командването на сирийската армия вече заявиха, че Палмира ще се превърне в опора за действията на войската към провинциите Рака и Дейр-ез-Зор и ще помогне «да се затегне примката около врата на ИД».

Армията на Асад най-напред трябва да прочисти южния и северния фланг на Палмира.

Трябва да се разшири коридора и да се обезпечи стабилен контрол над освободената зона, за да може така да се отрежат пътищата и да не се допусне обкръжаването на Палмира. Както знаем, за цялото време на сирийската война ИД нееднократно успяваше да осъществи контраатаки над града. Успешни.

След това ще трябва да се натрупат така необходимите сили за бъдещия армейски скок към провинция Рака.

От имиджова гледна точка — за да се укрепят позициите на Асад на преговорите.

Рака не е главната цел. Важно е да се разсекат позициите на ИД, за да могат след това армията на правителството и ВКС на Русия да ликвидират поотделно джихадитките групи.

След Палмира е време и за атака към провинция Алепо. За да може тя най-накрая да се прочисти и да се излезе на турско-сирийската граница, да се затвори по такъв начин 100-километровият коридор, през който продължават да прииждат на талази въоръжение, боеприпаси, наемници, нефт и т.н.

Окончателното прочистване на Алепо би било огромен стратегически успех, който може да предреши изхода от войната с ИД в Сирия.

Да се забравяме, че в провинциите Идлиб и Алепо продължават бойните действия.

Що се отнася до Дейр-ез-Зор, то, отчитайки, че пътят към него от Палмира преминава по пустинни територии, то там напълно е възможно да се развихри успешно настъпление. За да може най-накрая да се деблокира гарнизона на ИД и да се завземе градът на едноименната провинция под пълен контрол.

Точно до него са разположени нефтените поля, твърде важни за ИД.

Що се отнася до Рака, то за нея е още рано да се говори. Ако настъплението се осъществи от Дейр-ез-Зор, то по пътя се намира един от най-плътно заселените региони около руслото на река Ефрат. Там има много сгради, инфраструктурни обекти и значителна концентрация на силите на ИД. Затова би било твърде опасно, без да се обезпечат тила и флонговете, да се тръгне веднага към Рака.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 31.03.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: