Защо не можем да се борим срещу тероризма?


Защо не можем да се борим срещу тероризма?Краят на месец март 2016 г. бе изпълнен с драматични събития по света. В много точки на нашата планета бяха извършени терористични актове. Бяха убити невинни хора. Бяха отвлечени самолети. Темата „тероризъм” се завърна в медиите с пълна сила. За съжаление въпросите, които се задават в медиите са банални и в много случаи са нонсенс. Те са класическа рефлекторна реакция на възникнала неконтролируема обстановка. Известният военен експерт Рачья Аразумян работи в областта на теория на войната и стратегията. Той е известен с монографията: „Сложно мислене и Мрежата: парадигма на нелинейността и стратегия на сигурността през XXI век”. Разья Аразумян анализира един ключов въпрос: Възможно ли е да се борим срещу тероризма?

Отговорът е много кратък: НЕ. Това е една безсмислена дейност. Тероризмът е само един от МЕТОДИТЕ за водене на ирегулярни военни действия. Доктрината на САЩ разграничава 14 такива метода. Няма как да не се съгласим. Борбата срещу тероризма е борба срещу метод. Самата битка срещу определен метод е безсмислен разход на ресурси.

Противоборството е между актьори, които е необходимо да се открият и ясно дефинират в ирегулярната война. Проблемът е, че днешните войни са предимно proxy war, войни с чужди ръце. Или както се казва с терминологията на специалните служби „действия под чужд флаг”. Разкриването на реалните актьори е доста сложно, включително и за експертите. Да не говорим за обикновенния консуматор на лавинообразния поток от новини. Задачата се усложнява защото в нея са включени политически, геополитически, геоикономически, религиозни и други фактори.

Няма как да се борим срещу тероризма, блицкрига или атомната война. Те са само технологии за водене на бойни действия. Терористичната ирегулярна война не прави изключение.

Ако искаме да вникнем във феномена, в технологията наречена „тероризъм” трябва да „назовем врага”. Желателно е по възможност това да стане по най-точния начин. Забележете. Не се заяждам с политиците или някои експерти. Когато те коментират темата „тероризъм” се премълчава нещо много съществено. Те не посочват бенефициента и реалния организатор на терористичния акт. Някои поради невежество, други съзнателно избягват преки обвинения срещу тези, които инициират и финансират кървавия хаос.

Публична тайна сред експертите е, че към глобалния тероризъм са съпричастни Саудитска Арабия и Катар. Но зад техния гръб стоят регионални и глобални геополитически фактори. В световните медии има достатъчно информация за учебно-тренировъчните лагери за джихадисти в Йордания и Турция. Публична тайна е, че в тези лагери има инструктори от същите тези регионални и глобални фактори. Защо въпреки тежките удари от въздуха на двете коалиции ДАЕШ постоянно се възстановява? Защото джихадистите получават мощна финансова логистика от страна на Саудитска Арабия и Катар.

ДАЕШ има огромна директна или индиректна медийна подкрепа. Въпреки, че едната коалиция срещу ДАЕШ се оглавява от САЩ, а другата коалиция, пак срещу ДАЕШ, се оглавява от Русия… Джон Кери заяви, че Москва не е съюзник на Вашингтон. Всяко една от страните си прави собствени планове за регионализацията на Сирия. Турция си има свои собствени виждания по отношение на бъдещето на териториите между Тигър и Ефрат.

Много показателен е случаят с отвличането на самолета на EgyptAir. Историята бе представена като самостоятелни действия на един психически неустойчив човек. Медиите бълваха два дни „детайли” по случая и „удавиха” съзнателно или несъзнателно същината и последствията от това „безобидно и полукомично действие”.  Още повече, че всичко се размина без убити пасажери. Нямаше взривове и стрелби. Само че историята има и друга страна. С този „терористичен” акт бе нанесен пореден разгромяващ удар върху туристическия отрасъл на Египет. Страната има два основни източника в своя бюджет. Туризмът и таксите, които се събират за преминаване през Суецкия канал. След перипетиите на „Арабската пролет” в Египет икономиката на страната е в кома. Няма туристи, особено след свалянето на самолета с руски пътници над Синай. Предстоеше посещение на руска експертна комисия в Египет. Тя трябваше да проучи на място сигурността на египетските летища. Само при положително становище ще се възстанови огромният поток от руски туристи в страната на фараоните. Сега всичко отива по дяволите.

Но къде е ключът? Катар никога няма да прости на египетските военни, че свалиха „Мюсюлманските братя” от власт в Кайро. На Катар му бе обещан Суецкия канал. Дубай по време на властта на „Мюсюлманските братя” в Кайро рязко промени своята финансова политика по отношение на Египет. Тогавашният емир започна да инвестира огромни финансови ресурси в Суецкия канал. Сиси свали Морси, военните се върнаха на власт, а Катар си прибра парите и ги пренасочи към ДАЕШ.

Възобновяването на полетите на руската гражданска авиация в Египет не е много удобно за интересите на Катар и тези, които стоят зад неговия гръб. „Комичното отвличане” на египетския самолет е повод нещата да си останат непроменени, каквито са сега. Да няма туризъм в Египет, икономиката да куца, отношенията да не вървят.

ЕС няма да има успехи в борбата с тероризма. Защото не се бори с реалните организатори на тероризма. Само с последствията.

Сегашната конструкция на ЕС е такава, че да бъде постоянно потенциална жертва на ирегулярната война. Затова приказки за общ фронт срещу тероризма в Европейския съюз е рекламна кампания на евробюрократите и начин да си вдигнат собствената цена пред обикновенните европейци.

 

Снимка: Антоанета Киселинчева

Автор: Боян Чуков

Източник: http://a-specto.bg

Posted on 31.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: