Кърваво предупреждение от Лахор


Кърваво предупреждение от ЛахорЗа много европейци Пакистан е държава някъде на края на света.

Случващото се там обикновено не ни интересува. Свикнали сме да определяме драмите на местните хора като твърде далечен и изцяло техен проблем. Огромна грешка! Повтаряли сме я често в миналото и е крайно време да спрем да го правим.

В неделя атентатор-самоубиец се взриви в центъра на пълен с хора парк в пакистанския град Лахор. При нападението загинаха повече от 70 човека. Най-вече хора от местната християнска общност, които чествали Великден! Извършителят лесно се смесил с множеството и задействал взривното устройство. Отговорност за нападението пое талибанската групировка „Джамат ул Ахрар“. Нейното ръководство преди време положи клетва за вярност пред „Ислямска държава“.

Светът видя, но сякаш не оцени напълно една преднамерена атака срещу християни. Факт, който самите извършители не само не скриха, но и изведоха на преден план. Атентатът в Лахор продължи по особено кървав начин поредицата от шумни нападения, ръководени от ислямистите. Атаката доказва теорията, че след несполуките си в Сирия и Ирак ИД се насочва към други региони. И е крайно време нещата да се назовават с истинските им имена, защото така се прави в кризисни времена. Новата глобална стратегия на ИД залага на атаки срещу християни навсякъде по света!

Тенденцията да се отмъщава на християните като представители на западния свят датира още отпреди проекта за „глобален халифат“ в Ирак и Сирия. Припомням само предишните нападения в Пакистан или дейността на групировката „Боко харам“ в Нигерия. Днес обаче, в един кризисен момент за ИД, тази тенденция добива ново развитие. Ислямистите изглежда се опитват да разпалят конфликт между цивилизациите. Те не действат просто за отмъщение, а нападат християни само защото са хора от друга вяра. Това означава, че атентатите в Брюксел и Лахор са брънки от една и съща верига. Обръчът около ИД се затяга и в отговор терористите се активизират в различни страни по цял свят. Те водят кампания на децентрализиран терор, който вече не се координира от едно място.

Проектът за „глобален халифат“, осъществяван от ИД в Близкия изток, провокира разнопосочни оценки сред талибаните в Пакистан. Дори предизвика разцепление в редиците им. Част от тях отказаха да се присъединят към ИД. Предпочетоха да действат и занапред в рамките на родната Азия. Други обаче се провъзгласиха за филиали на ИД. Групировката „Джамат ул Ахрар“ избра втория път. Тя рязко се активизира в опит да привлече възможно повече внимание към себе си. Статистиката показва, че ударът в Лахор е петата атака, която предприемат нейни бойци от декември насам. Гневът на джихадистите е предизвикан и от факта, че талибаните бяха притиснати и отслабени. Правителството продължава военните операции срещу тях в друг голям град – пристанището Карачи. Под мощните удари талибаните се разцепиха на малки групички. Последните започнаха да действат самостоятелно. Бойците им видимо все по-често атакуват „меки цели“. Военните съоръжения и силите за сигурност отдавна не са им по възможностите и те предпочитат беззащитните християни в страната.

Касапницата в Лахор илюстрира колко уязвимо е християнското малцинство в Пакистан. И това няма да се промени докато правителствата в Европа и зад океана не надигнат глас по този проблем. Пакистан не е безопасно място за християни и броят на убитите бързо ще расте. Религиозни екстремисти обаче има не само там. Това засилва опасенията, че самоубийствената терористична атака в Лахор е знак за внимание в глобален мащаб. Като допълнение служат думите на говорителя на талибанската групировка, според който „християните са на мушката ни“. Повече от странно е, че Белият дом пропусна да осъди зловещия атентат в Лахор. И в момента Вашингтон е засипан със заслужени критики за поведението си.

Въпреки лошите новини, не всичко е в песимистични краски. Джихадистите може и да опитват да ни убедят в противното, но те определено не представляват всички пакистанци. Повечето от местното население са социално консервативни мюсюлмани. Само малка част от тях одобряват и предприемат подобно насилие. Повечето са мирни хора и не приемат насилието срещу религиозните малцинства, макар и да не споделят чуждата вяра. Доказателство за това е масовото участие в даряването на кръв за ранените в Лахор. Религиозните екстремисти вероятно никога няма да успеят да вземат връх в Пакистан. Но това не ги прави по-малко смъртоносно ефективни.

В момента огромна част от световното внимание е насочено към войната в Сирия и битката с ИД. И в това няма нищо странно. Само че, както обикновено се случва, един глобален проблем ни кара лесно да забравим за други подобни. А такива не липсват. В последно време Пакистан отстъпи място в новините на драматичните събития в региона. Не за дълго. Ужасяващият самоубийствен атентат в Лахор напомни колко крехко е статуквото в Ислямската република. Още през далечната 1947 г. основателите на Пакистам завещават религиозната толерантност и секуларизма като неотделима част от новата държава. За съжаление това послание не можа да се утвърди във времето. Не помогна по никакъв начин и фактът, че мирното съжителство между религиозните общности се подкрепя от огромното мнозинство обикновени граждани.

Истината е, че Пакистан все още е владение на талибаните и техните групировки. Те изпълняват функциите на полиция в селата, разрешават споровете и налагат шериатски наказания вместо тромавите и корумпирани държавни съдилища. Поредното правителство в Исламабад отново се провали в опитите си да убеди своя народ, че е в състояние да го защити. Държавата загуби монопола си над насилието. Редът, законността и справедливостта са мираж в Пакистан. А от там до Европа са само няколко часа полет със самолет.

 

Автор: Анатоли Стайков

Източник: http://hipotezi.com/

Posted on 30.03.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: