Докъде падна Европа! И евродепутати под контрол на американски фондации.


Докъде падна Европа! И евродепутати под контрол на американски фондации.Единадесет евродепутати се обърнаха към Федерика Могерини,във връзка с посещенията на руски военни кораби в испанското пристанище Сеута, писа в-к El Pais. (Суета е автономен испански град, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, срещу Гибралтар.Маоко има претенции за връщане на окупирана територия.)
Депутатите  са от Каталония, Фландрия, Полша и балтийските републики.
Според изданието El Pais,зад обращението на евродепутатите стои ултраконсервативният  американски фонд „Heritage Foundation“,към който е създаден и „Център за свобода на името на Маргарет Тачър“.

„Инициаторите на жалбата са големи привърженици на британското присъствие в Гибралтар,а Испания е обвинена в лицемерие, защото позволява на руските кораби влизат в Сеута, но не разрешава на корабите на НАТО, директно преминаване между анклавите и испанските пристанища“,се казва в статията.
Всяко пристигане на британски военни кораби в Гибралтар предизвиква напрежението между Великобритания и Испания за скандалния британския средиземноморски анклав – скалисто парче земя с площ от едва 6,8 кв. км в най-южната част на Испания.
Много хора и политически партии в Испания не се примиряват и смятат присъствието на англичаните в Гибралтар за провокация.
Преди едно десетилетие британското правителство направи опит да сключи споразумение за съвместен суверенитет.
Испания се заинтересува от плана само като стъпка в посока възвръщането на пълния си суверенитет над Гибралтар,завзет от Великобритания с договора от Утрехт през 1713 г.

El Pais казва, че от 2011 г. в Сеута са акостирали повече от 50 кораби от руския военен флот за почивка на екипажа  и зареждането с гориво. Това превърна испанския порт „в главната руска военноморска база в западното Средиземноморие“,се казва в статията.
Руското посолство в Мадрид изрази изненада от истерията около обичайната практика кораби да акостират в чужди пристанища.

„Тези посещения се извършват след получаване на разрешение, в пълно съответствие с международното и националното право“,подчертава  дипломатическата мисия.

Сеута неофициално е руска военноморска база в Гибралтарския проток,смятат  САЩ и Великобритания и често изразяват недоволството си от постоянното посещение на руски военни кораби в испанския порт.
Испанците се оправдават пред англосаксонците,че така НАТО може да разузнава руските кораби.През август миналата година в пристанищния град акостира руската подводница последно поколение- „Новоросийск“,за която се смята, че е почти невъзможно да се открие.
Не е случайно, че Испания посреща своите руски гости в града,с който имат проблеми с Мароко, вместо да им предложим едно от пристанищата на Иберийския полуостров.

Важен елемент са приходите и постъпленията в градската хазна. Според администрацията на града през 2014 г. в пристанището на Сеута  са слезли около 2 хиляди и 300 руски моряци. Според докладите,при обмяна на валута,всеки от тях е получил средно по 450 евро, което означава повече от един милион годишно.

Парите остават главно в местните магазини и ресторанти.
Към това трябва да добавим приходите от плащането на пристанищни,маячни таксии постъпленията за попълване на вода и гориво- от около 300 тона дизелово гориво и 150 тона вода,за по-малките кораби и до 3 хиляди тона гориво и 750 тона вода за по-големите.

По време на държавното посещение на  Дмитрий Медведев в Испания през март 2009 г. двете  страни подписват енергийно споразумение, което дава на испанските фирми голям достъп до руските изкопаеми горива.
Испанският премиер Сапатеро тогава каза: „Меморандумът означава по-голяма сигурност в енергийните доставки в Испания и това гарантира по-добър достъп за нашите компании на руските резерви на енергия“.

Меморандумът е последван от споразумение между „Газпром“ и „Газ Натурал“, което дава достъп на испанската страна до експортните газопроводи на „Газпром“ и потенциално до газовото находище Щокман в замяна на дял в испанските електрически компании.

Posted on 30.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: