Владимир Путин: Военната ескалация не е наш избор


Владимир Путин: Военната ескалация не е наш изборРусия прояви безспорно лидерство, воля и отговорност в битката срещу тероризма

Миналата седмица събитие номер едно за западните медии бе решението на Владимир Путин да изтегли основната част от руските Въздушно-космически сили (ВКС). Всички отбелязаха, че то е било поредната изненада, която руският президент поднесе на света, и отново, и отново задаваха въпроса „Кой сте вие, мистър Путин?”. Нищожна е вероятността някога да намерят верния отговор, след като вече 17 години го търсят.

А за това не е необходимо много — само евроатлантическите лидери да слязат от менторския пиедестал, на който са се възкачили, и да започнат да общуват с Русия и с останалия свят като с равни партньори. Това ще бъде полезно и за тях в момент, когато се наложи сами да признаят, че руската армия не само е равностоен съперник на НАТО, но по редица показатели превъзхожда въоръжените сили на алианса. Това стана безпощадно и безвъзвратно ясно именно по време на операцията на ВКС на Русия в Сирия.

Напразно обаче западните медии обърнаха малко внимание на словото на Путин, произнесено на церемонията в Кремъл по награждаване на руските военнослужещи, завърнали се от бойно задание от зоната на конфликта. Напразно — защото в него се съдържа и призив към трезва оценка на събитията в Близкия изток, и нова покана за съвместни действия срещу общата заплаха, и предупреждение към онези, които продължават да кроят планове срещу Русия.

Ето някои от думите на руския президент, които заслужават да бъдат чути, прочетени и запомнени:

Вие помните какво беше положението в Сирия през септември 2015 година. Тогава значителна част от страната бе завладяна от терористичните групировки, ситуацията деградираше и се влошаваше.

В пълно съответствие с международното право, по молба на легитимното правителство и президента на страната, бе взето решение за началото на нашата военна операция. При това веднага ясно обозначихме нейните цели — подкрепа на законната борба на сирийската армия срещу терористичните групировки. Директно бе заявено, че ние няма да се въвличаме във вътрешния сирийски конфликт. Да търсят окончателно решение, да определят бъдещето на страната, безусловно имат право единствено самите сирийци.

Главна задача на нашата операция бе да удари по тероризма. Борбата с международния тероризъм е справедлива и праведна. Това е борба срещу враговете на цивилизацията, срещу носителите на варварство и насилие, опитващи се да зачеркнат смисъла и значението на онези велики духовни и хуманни ценности, на които се държи светът.

Повтарям, основна цел на нашите действия в Сирия е да спрем глобалното страшно зло, да не позволим на тероризма да се прехвърли в Русия. И нашата страна прояви своето безспорно лидерство, воля и отговорност.

Какви резултати постигнахме? Извършихме поврат в ситуацията. Не позволихме терористичният тумор да се разрасне, разрушени са укритията на бандитите, техните складове с оръжия и боеприпаси, блокирани са маршрутите за контрабанда с петрол, от която терористите получаваха основната си финансова поддръжка.

Огромна работа бе свършена по укрепването на законната власт и държавността на Сирия. Усилихме нейните въоръжени сили и днес те са в състояние не само да сдържат терористи, но и да водят срещу тях успешно настъпление. Сирийската армия завладя стратегическата инициатива и продължава да прочиства земята си от терористичните банди.

Най-важното: ние създадохме условия за начало на мирния процес. Успяхме да установим позитивно, конструктивно взаимодействие със САЩ и още редица страни. Както и с отговорни опозиционни сили в самата Сирия, които действително искат да спрат войната и да намерят единствено възможното — политическо, решение на конфликта.

Ако фиксираме случаи на нарушения на примирието от страна на която и да е групировка, тя автоматически ще бъде изключвана от списъка, представен ни от САЩ — с всички произтичащи от това за тях последствия.

В тази връзка ще обознача задачите, които стоят пред нашите военнослужещи, оставащи в Сирия. Преди всичко това е контролът за спазване на примирието и създаване условия за политическия вътрешен сирийски диалог. Нашите пунктове — Тартус и Хмеймим, чийто личен състав продължава службата си там, са добре защитени по суша, море и въздух. Всички компоненти на разгърнатата система за противовъздушна отбрана, включително комплексите с близък радиус на действие „Панцир” и с далечен радиус „Триумф С-400″, ще продължат да стоят на постоянно бойно дежурство. Всички заинтересовани страни са предупредени и знаят всичко за това. Ние действаме на базата на фундаменталните международни норми: никой няма право да нарушава въздушното пространство на суверенна страна, в случая — Сирия.

Със американската страна сме създали ефективен механизъм за предотвратяване на инциденти във въздуха, но всички партньори са предупредени и знаят: нашите системи за ПВО ще се задействат по всички цели, които сметнем, че са заплаха за руските военнослужещи. Искам да подчертая: по всички цели.

И в бъдеще ще оказваме подкрепа на законното сирийско правителство. Тя е комплексна — финансова помощ, доставка на техника и оръжие, съдействие в обучението, организацията и координацията на сирийските въоръжени сили, разузнавателна поддръжка, щабна помощ при планиране на операциите. Както и пряка подкрепа чрез използване на космическата групировка, ударна и изтребителна авиация. Руските сили, които остават в Сирия, са достатъчни за справяне с поставените задачи.

Ние ще продължим да оказваме съдействие на сирийската армия и власти в борбата им с „Ислямска държава”, „Джабхат ан Нусра” и други терористични групировки, признати за такива от Съвета за сигурност на ООН. Нашата непримиримост към терористите не се е променила.

И, разбира се, ако се наложи, Русия буквално за няколко часа е способна да увеличи своята групировка до размери, адекватни на създадената обстановка, и да използва целия арсенал от възможности, с който разполага. Не бихме искали да стигаме дотам. Военната ескалация не е наш избор. Затова разчитаме на здравия разум във всички страни, на участие в мирния процес и на сирийските власти, и на опозицията.

В тази връзка ще отбележа позицията на президента Башар Асад. Свидетели сме на неговата сдържаност, искрен стремеж към мир, готовност на компромис и диалог. А изтеглянето на значителна част от нашия контингент на фона на започналите в Женева преговори по урегулиране на сирийския конфликт е важен позитивен сигнал и съм уверен, че ще бъде оценен по достойнство от всички страни в сирийския конфликт. Ние ще работим, ще положим всички необходими усилия, за да съдействаме заедно с партньорите за установяване на мира в Сирия, за да избавим многострадалния сирийски народ от терористичната заплаха и ще помогнем на сирийците да възстановят страната си.

Трябва да помним за опасностите, които назряват, ако навреме не се предприемат съответните действия. Трябва да помним уроците на историята, включително трагичните събития от началото на Втората световна война и на Великата отечествена война, да помним до какво доведоха тогава пропуските във военното строителство и планиране, недостигът на нова военна техника. Трябва да се действа своевременно, защото слабостта, липсата на организация и пропуските винаги са опасни.

Разбира се, главно в дневния ред на Русия е развитието на икономиката в сложни условия, запазването и повишаването на благосъстоянието на нашите хора. Без гарантиране на сигурността обаче, без изграждане на боеспособна, ефективна и съвременна армия и флот няма да решим нито една от тези задачи. Нещо повече, без сигурност е невъзможно съществуването на суверенна и независима Русия.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 29.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: