Биоморфният боен робот „Рис“ – най-новата разработка на Русия


Биоморфният боен робот „Рис“ - най-новата разработка на РусияВ Русия разработват биоморфен робот, снаряжен с картечници и ракети.

Биоморфният боен робот „Рис“ е най-новата разработка на Ковровския научно-изследователски институт „Сигнал“, съобщи в понеделник (28 март) ръководителят му Владимир Шашок пред РИА „Новости“.

„В рамките на един от проектите – експериментално-конструкторската разработка „Рис“ –  създаваме многофункционален биоморфен роботехнически комплекс. Съоръжението ще има четири крака, тоест ще прилича на четириного животно. Бойният робот ще бъде снаряжен с картечница, с възможност да се монтира и установка за противотанкови управляеми ракети“, поясни Шашок.

Според заданието на конкурса „Базови платформи за мобилни биоморфни роботи“, част от който е и разработката „Рис“, в рамките на поректа трябва да бъде изработена платформа за средноголям биоморфен робот с тегло до 400 килограма, способен да се придвижва, „включително в трудна и непозната обстановка“ (с работно наименование БПМБР400), уточнява Лента.ру. Държавните изпитания на образците са предвидени за 2019 година.

Съгласно техническото задание, машината трябва да извършва следните задачи: разузнавателна дейност, превозване на боеприпаси и снаряжение, евакуация на убити и ранени от бойното поле, преодоляване на минно-взривни заграждения, както и използване на оръжие. Скоростта на придвижване в равна местност трябва да е до 15 км/ч, а в пресечена – до 10 км/ч.

Роботът трябва да може да се придвижва из градска и промишлена инфраструктура (включително разрушена), по бетонни, асфалтови, мраморни, дървени и грунтови площадки, както и такива с пясъчно покритие. Предвижда се също роботът да може да се движи по лед, изсъхнали листа, в трева с височина до метър, в сняг с дебелина до 40 см, в дъжд, в локви с дълбочина до 40 см.

От машината се изисква да преодолява прагове с височина до 50 см, стълбища в промишлени сгради с наклон до 30 градуса и височина на стъпалото до 20 см, ровове, дълбоки до 50 см и препятствия с височина до 40 см и ширина до 30 см.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 29.03.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: