В Белград се проведе многохиляден митинг против влизането на Сърбия в НАТО


В Белград се проведе многохиляден митинг против влизането на Сърбия в НАТООтправи се искане да се проведе национален референдум.

В столицата на Сърбия Белград се състоя митинг против интеграцията на страната в НАТО, организиран от Демократическата партия на Сърбия (ДСС), политическото обединение „Двери“ и движение „Заветници“, предава „Взгляд, цитиран от „Руски дневник“.

Според лидера на движение „Двери“ Бошко Обрадович, в митинга против включването на Сърбия в алианса са участвали около 10 000 души.

„Докато вървяхме от Площада на Рупубликата към сградата на „Радио и телевизия на Сърбия“, където се намира паметника на загиналите от бомбардировките на НАТО журналисти през 1999 г., към десетките хиляди протестиращи се присъединиха още хора, така че не можем да кажем точно колко са били участниците в митинга“, каза лидерът на движение „Двери“.

„Главното наше послание беше „Не в НАТО“ и искане да се проведе национален референдум за евентуалното сътрудничество на Сърбия със Северноатлантическия алианс, в деня на парламентарните избори на 24 април. В деня на годишнината от бомбардировките – 24 март, ние предадохме официално искане до правителството на Сърбия за провеждане на референдум“, заяви той.

По думите на Обрадович, ако сегашното правителство откликне на инициативата, то антинатовските партии и евроскептиците в Сърбия ще съберат необходимите според закона 100 хиляди подписа за провеждане на референдум.

От името на своите единомишленици Обрадович изрази опасение, че „ако остане сегашната власт, то след изборите тя ще предприеме курса на премиера на Черна гора Мило Джуканович, който въведе санкции срещу Русия, анулира споразумението за свободна търговия с РФ и влезе в НАТО.“

На 19 февруари тази година президентът на Сърбия Томислав Николич подписа потвърждение на споразумението между Сърбия и НАТО, а парламентът на страната ратифицира на 12 февруари документ за дипломатически имунитет за представителството на НАТО и логистична подкрепа на територията на страната.

Индивидуалният план за партньорство на Сърбия с НАТО влезе в сила през март 2015 г., като документът определя образователно-техническото сътрудничество, съвместни учения и създаване на положителен имидж на алианса в сръбското общество.

От 2007 г. в Сърбия действа парламентарна резолюция за неутралитета на Сърбия по отношение на военните съюзи по света. В началото на март тази година президентът Николич заяви, че „няма достатъчно количество граждани на Сърбия, които биха искали Сърбия да бъде във военен съюз“.

 

Източник: Блиц

Posted on 28.03.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: