78 дни НАТО в Югославия: Балканите още помнят. А вие помните ли?


78 дни НАТО в Югославия: Балканите още помнят. А вие помните ли?24 март 1999 година. Първия ден от бомбардировките в Югославия. Бомбардировки до 10 юни 1999. Без спиране. Пред очите на целия свят НАТО окървави Балканите и се показа по телевизията обяснявайки, че това е «миротворческа» операция.

Безнаказано и вероломно НАТО  проведе най-мащабната си военна операция от втората световна война, без санкции от Съвета за Сигурност на ООН, измисляйки, създавайки и продуцирайки сценарий за етническо напрежение.

Помните ли тази история?

НАТО цинично отбеляза 50 годишния си юбилей устройвайки световна бойна сцена на чужда земя, проливайки чужда кръв.

Демонстрацията на сила на Северноатлантическия алианс пред света, извършена хладнокръвно и самодоволно, преследваше няколко цели- да пробие на Балканите, да играе на господар, да обезсили силния славянски дух, да разруши, за да използва богатствата на чужда земя, да изгради транспортни канали за трафик на оръжия, наркотици и контрабанда, от които се печели много, а НАТО не прави благотворително «миротворчески»операции.

17 години по-късно. Днес, 24 март 2016 година.

За Югославия се говори в минало време. След «миротворческата»- военна операция на НАТО, Югославия е разкъсана, раздробена: днес съществува понятието бивша Югославия, Сърбия, Черна Гора, Косово. Интересно е да се отбележи, че в Косово днес е разположена най-голямата база на САЩ  в Европа.

 

НАТО  не спира до тук- след първата апетитна «балканска» хапка за установяване на контрол на Балканите и заеман на стратегически позиции, НАТО  иска да вземе и Черна Гора.

Черна Гора, най-малката сестричка от бившите югорепублики, запазила гордото си самосъзнание и почитаща паметта на дедите си.

Именно за това, циничното неприлично предложение от НАТО към Черна Гора буквално бръкна в още незаживелите рани от кървавите бомбардировки.

Масовите антиНАТОвски протести бяха като отчаян вик към хората заиграли се в мръсните доларови игри, забравящи понятията за дълг, чест и родина.

А такива понятия са истински и безценни. Като паметта на всички онези, които са умирали заради тях.

Днес налагат изкуствената тенденция да наричат нещата с фалшиви имена: «миротворческа» операция, която включва бомби,

покана- вместо насилствена окупация на страната, толерантност- вместо пропаганда на покварата, присъствие вместо робство…

Време е да започнем да говорим истината, да не се страхуваме да изобличаваме лъжците, защото в противен случай ставаме съучастници, да бъдем неравнодушни към страданията на близките около нас, да помним историята си и да не се продаваме за европейски обещания, да бъдем достойни и смели да казваме истината…защото истината винаги излиза на яве…

 

Българска редакция News Front.

Posted on 25.03.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: