Руска компания ще проверява сигурността на АЕЦ


Руска компания ще проверява сигурността на АЕЦПубликация със съмнителни цели в европейски издания се опитва да очерни българската централа

АЕЦ „Козлодуй” подписа договор с „Русатом Сервис” — дъщерна компания на корпорацията „Росатом”, за оценка на програмите за контрол на състоянието на метала и на системите в нерадиоактивната част на пети блок. В изпълнението на договора ще участва и научно-производственото обединение Център за конструкторска и технологична информатика (НПО ЦКТИ) от Санкт Петербург.

Неговите експерти ще направят анализ на сигурността, изчисленията и количествената оценка на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите, важни за общата сигурност на централата и производството на електроенергия. В АЕЦ „Козлодуй” вече се състоя първоначална среща със специалистите от централата.

Плановият ремонт на пети блок предстои да бъде извършен още тази пролет. Тогава ще бъде направен и анализът на състоянието на елементите на турбините К-1000 – 60/​1500 – 2 и на други съоръжения. Сключеният договор е самостоятелна част от втория етап на основния проект за удължаване срока на експлоатация на блока, заявиха представители на руската компания.

Русатом Сервис” предоставя на чуждестранни АЕЦ с реактори ВВЕР услуги и доставки, необходими за нормалната експлоатация и ремонта на централите. Компанията работи практически във всички страни с действащи АЕЦ с реактори ВВЕР.

Точно в този момент едно от изданията на ЕС в Брюксел — Еuractiv, пуска статия, преведена от немския в. „Тагесшпигел” за „ужасяващото състояние” на всички 128 АЕЦ в Европа. Разбира се, вече по стар навик за най-опасни са обявени реакторите на АЕЦ „Козлодуй”. Критиките са отправени без каквато и да било конкретика с общи фрази, колкото да предизвикат тревога у читателите с честото споменаване на знакови имена като Чернобил и фукушима.

При влизането си в ЕС страната трябваше да спре (сякаш не ги е спряла — б. ред.) четири от общо шест реактора в централата. Международната агенция за атомна енергетика критикува управлението на централата, след като доклад хвърли светлина върху многобройните проблеми със сигурността и преди всичкo заради липсата на план за действие в аварийни ситуации и за обучение на персонала. Това означава, че евентуален инцидент там би бил крайно труден за овладяване”, се казва в публикацията.

Очевидно е, че тя е част от кампания срещу атомната енергетика, която бе напълно ликвидирана в Германия, и от която други европейски страни нямат намерение да се отказват. Едновременно с това статията цели да очерни руските ядрени проекти, към които се обръщат огромен брой държави в цял свят.

Абсурдни са твърденията за АЕЦ „Козлодуй”. Няма становище от официална институция на ЕС, нито документ на Международната агенция за ядрена енергия, която да твърди подобни неща за българската атомна електроцентрала”, реагира Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране — независимият орган за контрол на сигурността на ядрените съоръжения в България.

По думите му нашата страна стриктно изпълнява всички международни ангажименти, свързани с радиационната и ядрената безопасност. Той припомни, че АЕЦ „Козлодуй” успешно премина извънредните стрес-тестовете, организирани в ЕС след аварията в японската АЕЦ „Фукушима”, както и редовните проверки от Международната агенция за атомна енергия.

Сключеният тези дни договор с руската компания „Русатом Сервис” доказва отговорното отношение на България към експлоатацията на централата.

Може би, това, което тревожи някои чиновници в Брюксел, далеч не е сигурността на АЕЦ, а тъкмо обратното — че тя е надеждна и безопасна, каквито по правило са проектите на „Росатом” и това е признато в цял свят.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 24.03.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: