Как САЩ и НАТО унищожаваха Югославия: “ Хуманитарните“ войни, които не могат да бъдат забравени


Как САЩ и НАТО унищожаваха Югославия: " Хуманитарните" войни, които не могат да бъдат забравениПреди 17 години навръх православния Великден войските на НАТО  без разрешение от Съвета за сигурност на ООН нанесоха страшен бомбов удар по суверенна република Югославия. Загинаха хиляди мирни жители, сред тях не по-малко от 800 деца.

В хода на последвалата агресия НАТО окупира древните сръбски земи Косово и Метохию, като след това ги предаде на албанските си мафиотски канали, контролирани от Брюксел.

На територията на Косово славяните живеят от 6 век. В края на 12 век по времето на Стефане Немане сръбско княжество Рашка присъединява Косово и Метохию и става кралство, а Косово се превръща в религиозен, политически и културен център на Сърбия.

Политически и административен център на Северноатлантическия блок е Брюксел, където е разположена щаб-квартира на НАТО. Именно от там, генералния секретар на НАТО Хавиер Солана на 24 март 1999 година дава заповед на командващия силите на НАТО в Европа американския генерал Уесли Кларк да започне бомбардировки в Югославия.

 

 

18
Преведено » Брюксел» означава » поселение върху блато». Първото вспоменаване се среща едва през 996 година в грамотата на Оттон Велико. С други думи казано, явно отстъпва и на Косово, и на Сърбия както по отношение на историята, така и по отношение на природата. Така че, под обвивката на  НАТО, са били все тези западни «ценности»: завист и алчност.

Център на планинско-рудната промишленост в Косово е бил град Ново Брдо, който през средните векове е бил столица на Сръбското кралство. Благодарение на огромните природни запаси на мед, олово, цинк, сребро и злато, където повече от 70 години работи планинско-обогатителния комбинат » Трепча», явяващ се тогава световен гигант в цветната промишленост.
По време на немската окупация на Югославия Стари Трг (Stari Trg), основен рудник, доставящ 40% олово за военните нужди на вермахта и произвежда  акумулатори за подводни лодки. След победата на югославските партизани комбинатът  » Трепча» е национализиран. » Ние изнасяме продукция във Франция, Швейцария, Фърция, Швеция, Чехия, Русия, Белгия…за последните три години сме добили 2, 538,124 тона руда и 139, 789 тона чисто олово, цинк, кадми, сребро и злато». Запасите на олово-цинкова руда тук се оценяват на почти 46 милиона тона, което е достатъчно да осигури на комбината » Трепча» работа за още 40 години.

Според изследвания на специалистите от Белградския институт » Геозавод», запасите от мед съставят над 35 милиона тона. Общата стойност на стратегическите рудни запаси на Косово съставят един трилион американски долара.

Затова е ясно защо НАТО е поискало » извеждане на сръбските войски от сръбската автономна област Косово и Метохия».

А след като Югославия отказва да направи това, на бомбардировки са подложени всички стратегически места и индустриални обекти в големите градове на Югославия, включително и столицата Белград, многочислени граждански обекти, включжително жилищни райони.

14

 

В деня на Светлото Възкресение Христово сърбите вече три пъти ( 1941, 1944 и 1999 години) са получавали смъртоносни подаръци носещи унищожение. Сърбите знаят, че освен великденски яйца, зайци и пиленца съществуват и великденски …бомби.

Това излиза от всякакви рамки, и не се побира в главата на нормален човек, но на много от натовските ракети и бомби е било  изписано » Честит Великден!»

 

 

11

 

В операцията участват 14 държави, в чийто разпорежение има над 1.200 самолета. Морската групировка наброява 3 авионосеца ( американските  Enterprise и Nassau, френския  «Foch», заедно с корабите в Ионическо и Адриатическо море), 6 ударни подводни лодки, 2 крайсера, 7 унищожителя, 13 фрегати, 4 големи десантни кораба. Общия човешки състав на силите на НАТО задействан в операцията, надхвърля 60 хиляди.

Задействаното количестви самолети по държави : 480 самолета на САЩ, 81 самолета Франция, 42 самолета Италия, 28 самолета Великобритания, по 16 самолета от Германия и Холандия, 10 от Белгия, 8 Норвегия, 6 Канада, по 4 от Турция, Испания и Дания, 3 Португалия.

Формален повод става откритият в косовското село Рачак масов гроб на разтреляни уж от сръбските войски представители на мирното албанско население. Впоследствие се изяснява, че това е било фалшификация, организирана с участието на западните спец служби. Голяма част от труповете са били на бойците от » освободителна армия на Косово, загинали в различни райони в стълкновения с югославските сили.

 

9

 

В хода на операцията за 78 дни авиацията на НАТО извършва 37 000 полета, пуска над 23 000 бомби, включително и касетни, и ракети.

Широко са се използвали боеприпаси със съдържание на убеднен уран. «Високоточните» свръх ракети на НАТО поразяват сгради на училища и детски градини в град Нови Сад, благотворителен пункт в Алексинаце, жилищен дом в Нови Пазар ( само там десетки загинали и ранени), планинския курорт Златибор, пътнически влак номер 393 от Ниш за Атина, сградата на посолството на Китай в Белград, бизнес-център «Ушче» в Нов Белград, където са се намирали телевизионните компании  «БК», «Пинк», «Кошава», СПС и около двайсетина офиса на различни фирми, автобус на компанията » Ниш експрес», на моста близо до Прищина ( там загиват 23 човека- след като на мястото на трагедията пристигат медицински екипи, е нанесен повторен удар, при който загиват и няколко лекари).

 

 

 

 

11

 

 

Скоро след завършването на бомбардировките на НАТО, които разрушават цялата инфраструктура на Югославия Самюел Бергер, помощник на президента на САЩ по национална сигурност, заявява че пещите за претапяне от комбината » Трепча»  са използвани за изгарянето на телата на 1 500 косовски албанци, изчезнали безследно. И въпреки, че експертите на ОССЕ ( Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) опровергават тези обвинения, посочвайки, че металургическия завод Звечан не е разботил от началото на натовските бомбардировки, на 14 август в 4:30 в завода влизат 3000 войници на НАТО, затварят го и оставят хиляди сърби на улицата.

 

Още преди началото на агресията на НАТО Новак Биелич прави заявление: » Войната в Косово- е заради рудника, всичко друго е измислица. Това е Сърбия, това е сръбския Кувейт, Косово — това е сърцето на Сърбия. Освен това в Косово има над 17 милиарда залежи въглища»

 

И по «странно» стечение на обстоятелствата, по време на 37 000 полета на НАТО, » Трепча» остава непокътната, въпреки че останалите отрасли на промишлеността са разрушени с невероятна прецизност. Например, югославската нефтепреработваща промишленост. Ето типично съобщение излязло в средствата за масова информация по оново време (Boston Globe):

 

» Вчера стотици миротворци под ръководството на НАТО в бинтови маски за защита от отровния дим влазоха в намиращия се под контрола на сърбите претопителен комплекс в Косово и го затвориха, след корто приложиха стрелба с гумени куршуми, сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите…Около 900 миротворци обградиха местността с размер около 160 квадратни метра около огромния завод, преди да влязат в рудния комплекс…войниците жадно дишат сред кълбета от черно-бял дим, който изригва от старите тръби»

 

НАТО вече нееднократно започва войни под различни » хуманитарни» предлози, но вероятно за първи път в историята си прилага военна сила за борба с предполагаемо замърсяване на околната среда. Един от коментаторите тогава, отбелязва, че битовите маски, са били измислица за медиите, тъй като са безполезни, ако става въпрос са оловен дим.

Но най-значимо място в структурата на минералните запаси на Косово заемат кафявите въглища. Запасите съставят 14,7 милиарда тона, пето място в света по количество. Въглищата се отличават с ниска концентрация на сяра. Последните изследвания са показали три места за добиване кафяви въглища- косовски, метохийски и дреническите басейни.

До приемането на резолюцията на Съвета за Сигурност към ООН № 1244 и влизането на » миротворческите» силив в Косово на 12 юни KFOR с добиването на въглища се занимава компанията » Косово» от Обилич. След идването на KFOR от добиващите предприятия и ТЕЦ Косово 1 и Косово 2 са били изгонени около 8 000 работника от сръбска или друга неалбанска националност.

Кариерите след това се преименоват и в тях започват да работят изключително албанци.

 

Българска редакция News Front.

Posted on 24.03.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Анонимен

    Много лош превод.

  2. Анонимен

    Дано никога не бъде забравена тази несправедливост!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: