DIE WELT: ПУТИН СЪЗДАВА СОБСТВЕНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА НАПУК НА ЗАПАДА


Снимка: интернет

Снимка: интернет

СПОРЕД ГЕРМАНСКОТО ИЗДАНИЕ РУСИЯ СЕ ОПИТВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ФИНАНСОВАТА ХВАТКА РЕЙТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ.

Русия създаде собствена кредитна рейтингона агенция (АКРА), пише Die Welt. Според изданието руският президент Путин се опитва да изгради собствена финансова система, макар мнозина от специалисите да считат, че това е пропаганден ход.

Руският президент иска да избави страната си от хватката на западните кредитни рейтинги и от зависимостта от международните финансови пазари.

Moody’s и Fitch вече обявиха, че преустановяват работата си в Русия, но Москва вече обяви, че няма да ползва кредитните рейтинги на западните агенции. По-рано кредитните агенции понижиха рейтинга на Русия, но Кремъл смята това за политическо мотивирано решение.

Според Die Welt шансовете на Путин да създаде собствена финансова система са добри. В публикацията се посочва, че Русия вече е обърнала част от валутните си резерви в злато и е основала Банка за развитие заедно с Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, създавайки конкурент на Световната банка.

27 юридически лица ще имат акции в АКРА, сред тях – „Сбербанк“, „Райфайзен банк“ и „Северстал“. Председател на борда на директорите е Карл Йохансон – американец, който в продължение на на 20 години е работил като консултант на Ernst&Young и на руското правителство.

Макар че повечето експерти са на мнение, че АКРА няма бъдеще, има и такива, които смятат, че агенцията може да получи признание по-бързо, отколкото се очаква. Те изтъкват, че ако Китай признае оценките на АКРА, тя ще се утвърди бързо.

Заедно с това създаването на руската кредитна агенция ще укрепи Евразийския съюз, включващ Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан, посочва  Die Welt.

 

Източник: http://eurocom.bg

Posted on 23.03.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: