Руснаците строят роботи за бойното поле и космоса


Руснаците строят роботи за бойното поле и космосаРусия разработва над 20 нови робота, които ще бъдат използвани на бойното поле за спасителни операции и космически мисии, пише Sputnik, цитиран от fbr.bg.

Добър пример е „Уран-9“ – наземна бойна машина с дистанционно управление – която се разработва от „Ростек“ за международния пазар. Производителят има за цел да осигури средство за дистанционни разузнавателни и бойни мисии срещу терористични елементи.

Не по-малко интересни са бойните роботи „Платформа-М“ и „Стрелок“, чиито арсенал и модулен дизайн ги правят безценни в контратерористични операции.

Универсалният боен робот „Нерехта“, чиито полеви изпитания са насрочени за по-късно тази година, също е с дизайн, позволяващ премахване, добавяне и разместване на различни модули, което го прави идеален за разузнавателни и бойни мисии.

Той ще бъде въоръжен с картечници с калибър 7,62 и 12,7 мм, като ще има и място за друго, още по-мощно оръжие, което предстои да бъде разработено.

Експерти от Федералния ядрен център в Саров участват в разработката на „Нерехта“ с уникална акустична система, която „слуша“ звука на прелитащите куршуми и определя посоката на техния източник.

По време на миналогодишното военно изложение в Нижни Тагил, множество руски производители разкриха концепциите си за футуристични, безпилотни бойни машини, сред които и летящи такива.

Един от прототипите – безпилотен хеликоптер – е способен да локализира целите си и да изпраща координатите им до автоматизиран контролен център, който в последствие да изпрати дистанционно управляван робот на съответната локация.

Друга подобен проект има за цел да предостави подобна система и на пехотинците. По този начин може да бъде изградена „мрежа“, приемаща информация за различни цели – координати, естество и численост на заплахата – която впоследствие сама да избира най-подходящия начин за нейното неутрализиране и да изпраща взвод от машини, които да изпълнят мисията.

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 23.03.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: