Мисията е изпълнена


Мисията е изпълненаРусия успя да преобърне ситуацията в Сирия от военно противопоставяне към мирен процес

Русия успя да извърши прелом в ситуацията в Сирия от военно противопоставяне към начало на мирен процес,следствие на което стана решението на президента Владимир Путин за извеждане на основната част от руската военна групировка. Това е общото мнение на запитани от ТАСС руски експерти.

Путин поръча на министъра на отбраната Сергей Шойгу от 15 март да започне извеждане от Сирия на основната част от руската групировка, а на министъра на външните работи Сергей Шойгу — да активизира участието на Русия в организацията на мирния процес в страната. На 15 март сутринта първата група руски самолети излетя от авиационната база „Хмеймим” към пунктовете за постоянна дислокация на територията на Русия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че в Сирия ще функционират две руски бази — „Хмеймим” и „Тартус”, безопасността на които трябва да бъде осигурена от въздуха, от земята и от морето.

Русия не трябва да се въвлича в продължителна война

Слава Богу, че Русия не позволи да бъде въвлечена в продължителна война в Близкия изток. Всички войни рано или късно завършват с мир. Руските военни, дипломати и политици успяха да преобърнат силовия сценарий за сирийско урегулиране към примирение на страните. Смятам, че в хода на руско-американския диалог за извеждане на сирийската криза на политически релси се е дискутирала и възможността за частично изтегляне на руската военна групировка от Сирия, за да бъдат създадени условия за пълноценни междусирийски преговори в Женева”, каза пред ТАСС директорът на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките Валерий Гарбузов.

Според президента на Международния център за геополитически анализ генерал-полковник Леонид Ивашов решението на Путин да започне изтегляне на руски части от Сирия не е било неочаквано за военните специалисти. Той напомни, че руският президент още в началото е говорил, че антитерористичната операция на Русия в Сирия не може да бъде вечна, че тя ще има временен характер, свързан с настъпателната операция на сирийската армия срещу терористичните организации. „Ние с колеги пресмятахме, че военната операция на Русия в Сирия ще продължи около половин година. Така и стана. Путин постоянно подчертаваше, че сирийската криза ще се решава с политически методи. Сега това време настъпи. След установеното на 27 февруари примирие в Женева бяха възобновени преговорите между делегациите на правителството и опозицията. Условията за старта на мирния процес бяха създадени именно от антитерористичната операция на Русия. Сега руските летци трябва „да приберат крилата” и да отстъпят място на дипломатите и политиците”, смята генерал Ивашов.

Военният експерт оцени високо качеството и ефективността на най-новите руски въоръжения, използвани за нанасяне на удари по позициите на терористичната организация „Ислямска държава” в Сирия: „При това трябва да признаем, че съвременната военна техника в руската армия все още е недостатъчна. Путин каза, че съвременните образци са само 30% от нейното въоръжение. Увеличаването им е не е евтино. А и самата антитерористична операция в Сирия е доста скъпа. Така че във всеки смисъл началото на извеждането на руската групировка от Сирия е своевременен процес.”

Геополитическият ефект

Според Ивашов със своята успешна антитерористична операция в Сирия Русия е преформатирала картата на Близкия изток: „Преди половин година в сирийския конфликт участваха двама големи външни играчи — Турция и Саудитска Арабия, а САЩ се опитваха да координират действията им срещу президента Башар Асад. Сега оста Анкара-Ер Рияд-Вашингтон изглежда губи позиции. В процеса на започналото мирно урегулиране на сирийската криза Турция и Саудитска Арабия се оказаха отхвърлени.”

Военният експерт предполага, че постепенното възстановяване на международната система за сигурност ще бъде дълговременен геополитически ефект от руската антитерористична операция в Сирия: „Съвсем очевидно е, че в резултат на операцията в Сирия Русия забележимо увеличи международната си тежест, което признават и САЩ. Така че балансът на силите в света ще започне да се изравнява.”

Гарбузов отбеляза още, че руските военни и дипломати ще могат да запишат в своя актив усилията по сирийското урегулиране само в случай, че мирният процес не бъде подкопан.

Подводните камъни

Ивашов смята, че, след като осигури прелома във военното противопоставяне в Сирия и обяви началото на изтеглянето на руската групировка, Москва е в правото си да разчита на насрещни стъпки от страна на лидерите на световните държави. Тук обаче възниква опасността, че някои страни се опитват да се възползват от постигнатите от руските военни успехи в свой интерес — смята генералът. — САЩ винаги имат някакъв план „Б”, за който не говорят публично.

Друг подводен камък под процеса на сирийското урегулиране според Ивашов е нежеланието на Турция да изтегли войските си от границата със Сирия. Неслучайно постоянният представител на Турция в ЕС Селим Енел веднага след заявлението на Путин за извеждане от Сирия на част от руския контингент заяви, че военният конфликт в страната ще продължи и изрази убеждение, че за борба с „Ислямска държава” е нужна пълноценна наземна операция, напомни експертът. Според него сега въпросът е дали САЩ се дистанцират от войнствената позиция на Турция.

Според Гарбузов по-нататъшната ситуация около сирийското примирие и преговорния процес ще зависи от това дали страните в конфликта ще намерят компромис по принципните разногласия: „Москва, Вашингтон, Турция, Саудитска Арабия и сирийската опозиция имат различни подходи към бъдещето на Башар Асад. Анкара може да не се съгласи с мирния процес в Сирия и да засили настъпателните си действия в приграничните райони. Не е изключено в този случай руските Въздушно-космически сили да се завърнат в Латакия в целия си състав. Русия и САЩ трябва да съхранят военния, дипломатическия и политическия контрол над ситуацията, да не разрушават диалога. При всички случаи обаче не бива да изпадаме в еуфория.”

 

Източник: http://www.rusiadnes.bg

Posted on 23.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: