Краят на европейската мечта: Украинците масово бягат към Европа


Краят на европейската мечта: Украинците масово бягат към Европа„Украинската евро мечта се оказа обикновенна измама“
 
Полският политолог и директор на европейският център за геополитически анализи, Матеус Пискорски коментира така дискусията в Сейма за построяването на стена на полско-украинската граница:
 
Украинците все още биват подхранвани с ервомечтата. Евентуалното приемане на Украйна в ЕС звучи твърде нереално за гражданите на тази съсипана държава. Държавата се контролира от олигархични групи имащи изгода от лъжата.
 
При липсата на държава и държавна политика гарантираща сигурност за реализирането на основни социални и икономически необходимости на гражданите, европейската мечта остава последният стрък надежда, за онези на които им е отнет шансът за живот в нормална държава. 
 
Заради липсата на каквито и да било шансове за нормален живот в родината, украинците напускат дома си масово. В Европа и по – точно източната част, украинсите са много повече от пришълците от Близкият изток и Африка. 
 
Според офциалните данни, на територията на Полша в момента пребивават около 2 милиона граждани на Украйна, които местните власти наричат бежанци заради споровете с ЕС.

Между януари и ноември 2015, около 706 000 украинци са получили официално разрешително за работа. Освен Полша, Унгария и Чехия също са потърпевши от мигрантската вълна, а сега тя достига и до границите на Германия. Три години след прекратяването на визовият режим, от 5 до 8 милиона украинци ще избягат на територията на ЕС, което звучи заплашително за гражданите на евро съюза. 
 
Европейскта мечта не се получи в Украйна и сега украинците продължават да я търсят в бягството си на Запад. Същата тази мечта е трудно откриваема и в самата Европа. Работа при робски условия и закъснявания на заплатите със месеци. Това очаква украинските граждани и те постепенно разбират, че не са желани. Украинците не получават социалните придобивки, които африканци и араби получават, дори без да работят и веднага след пристигането си. Въпреки това, Киев продължава да подхранва излюзията, особено в редиците на революционно настроените си граждани чрез още обещания и се старае да запази този мит жив.
 
Политиците в Брюксел разбират отлично, че продължаващият колапс на украинската икономика и мащабната хуманитарна криза в Украйна, могат да доведат до трагични последици за ЕС. По тази причина председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер заяви, че през април ще продължат обсъжданията за прекратяване на безвизовият режим за Украинските граждани. 
 
Смисленоста на тези дискусии може да се оспори. Но защо през април? Отговорът е простичък. На 6 април ще се проведе референдум в Холандия относно ратифицирането на споразумението за асоцииране на Украйна към Европа. Холандците разбират, че не могат да се справят със вълната от емигранти от Азия и Африка и им липса всякакъв ентусиазъм да посрещнат още една вълна от Украйна. 
 
Според статистическо проучване на гласовете, повечето холандци ще гласуват с твърдо „не“. А дали холандското правителство ще се съобрази с твоа е вече друг въпрос.
Евентуалното нежелание на холандците да приемат украинци, ще доведе до край на асоциирането на Украйна с ЕС. 
 
Европейската комисия е в безизходица. От една страна е напълно ясно, че нова мигрантска вълна не е желана от гражданите на Европа. От друга страна отказването на еропейската мечта за украинците би довела до пълна нелигитимност на украинското правителство. 
 
Същевременно, замяната на Порошенко със някой от след Майдановият елит е невъзможно. Вашинготн постепенно се дистанцира от търсенето на решения за Украйна, като дава да се разбере, че хаосът там не е техен проблем. 
 
Ето това е причината европейските политици да се колебаят относно прекратяването на безвизовият режим.
 
Днешна Украйна, освен че е фалирала държава е и със най – високите нива на корупция в сета. 
 
Украинците масово получават полски документи, индикиращи полски произход и даващи им право да пребивават в шенгенската зона. „Услугата“ струва 2000 Евро и включва документите и интервю с полското консулство.Така под полско прикритие, най – ярите предстаители на украинското крайно дясно – бандеровско движение заливат Европа. Повече от сигурно е, че много малко хора получават украински паспорти – предимно хора от близкият Изток и Африка.
 
Експерти предупреждават, че следващата вълна мигранти която може да залее Европа може да премине през украинският коридор.
 
Такъв сценарий може да последва веднага след затварянето на балканският коридор. Като резултат от продължаването на безвизовият режим с Украйна, Европа може да бъде сполетяна от много по – сериозният проблем – стотици хиляди мигранти от Азия и Африка и Украйна. 

Полското правителство вече обсъжда въпроса за издигането на стена по границата с Украйна. Въпреки, че за сега официална Варшаа не подкрепя идеята, тя намира привърженици сред все повече граждани на Полша.
 
Ако европейската комисия се поддаде на натиска от страна на Киев и Вашингтон и продължи безвизовият достъп за украински граждани, това ще доведе до нова вълна от протести не само срещу нахлуването на африкански и арабски бежанци, но и граждани с украински паспорти.

Милиони украинси бяха лошо изненадани от Европа, която демонстрира по – добро отношение към арабите отколкото към тях. Същевременно украинците със ужас осъзнават, че няма къде другаде да отидат. Те не са добре дошли нито в Европа, нито в САЩ, нито в Канада. 

 
Европейската им мечта се оказва фантазия и измама. Резултаът ще е трагичен за политиците и гражданите, а последните нямат къде да отидат. 

Превод: Х. Нурев

Източник: http://fortrussbg.blogspot.bg

Posted on 23.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Украйна има достойни управляващи с отлична алкохолна подготовка и сериозни успехи с чашката. Русия се нуждае спешно от достоен ученик и последовател на великия Елцин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: