Експерт направи на пух и прах западните спецслужби заради атентатите в Брюксел и Париж


Експерт направи на пух и прах западните спецслужби заради атентатите в Брюксел и Париж Те или са нямали достатъчно информация, или са направили много малко за предотвратяването на терора.

Спецслужбите в Европа са се оказали неспособни да противостоят на терористичната заплаха, коментират експерти пред телевизия RT. Членът на Европейския парламент от Лейбъристката партия на Великобритания Клод Мораес е уверен, че джихадистите, които са родени предимно в западни страни, са постоянна заплаха и именно в тях се корени проблемът.

„Нараства бройката на така наречените чуждестранни бойци, но в действителност болшинството са фанатици-джихадисти, които са родени в страни от Запада. Много от тях са започнали своята дейност още преди сирийския конфликт. Безусловно, оттогава стават все повече. Трябва да се вземе под внимание, че там се коренят проблемите в Брюксел и в Белгия като цяло. Именно в тази страна са съсредоточени повечето от тях. Това обстоятелство, безусловно, представлява заплаха както за Белгия, така и за съседите й“ , поясни Клод Мораес.

На свой ред Майкл Влахос, професор във Военно-морския колеж на САЩ, заяви, че терористичните актове, извършени в Брюксел недалеч от щаб-квартирите на ООН  и НАТО, са по-скоро своего рода заявление, с което казват: „Вие изобщо не контролирате даже своите военен, икономически и политически центрове, на които се основава цялата ваша идентичност. Вас могат да ви ударят право в сърцето“. Това беше мощен и символичен удар, посочи професорът.

Запасният офицер от  ВС на Великобритания Чарлз Шубридж изрази  увереност от това, че нападението е било добре координирано и реализирано скоро след проведените в Белгия арести.

„Съдейки по всичко, нищо не е било известно за подготовката. Всичко говори за това, че спецслужбите едва ли са разполагали с разузнавателни данни за подготвяните терористични актове, а ако са разполагали, то за предотвратяването им е било направено много малко. Подобно нещо видяхме вече във Франция, Великобритания и други страни: спецслужбите не са съпоставили всички факти и не са подготвили съответстващ план за действие“, допълва експертът.

 

Източник: Блиц

Posted on 23.03.2016, in Анализи, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: