Пет успеха на руската операция в Сирия, за които никой не говори


Пет успеха на руската операция в Сирия, за които никой не говориРусия се превърна отново в международна сила, връщайки се в Близкия изток, подкрепяйки традиционния си съюзник – Сирия. Русия успя да подпомогне правителствените сили да изтласкат терористите и да ликвидират голяма част от тях и техните лидери, както и да накарат Запада и техните съюзници да седнат на масата на преговорите. На 14 март руския лидер Владимир Путин обяви частично изтегляне на руските сили от Сирия. Все пак комплексите S-400 и руското военно присъствие в базите остава.

Във вечерта на 14 март Владимир Путин подписа заповед за началото на изтеглянето на руските военни от Сирия (малко по-малко от 10хил. човека). Сега всички се опитват да резюмират резултатите от военната помощ на Русия за Сирия, която беше в тон с международното право, тъй като официален Дамаск я поиска още през 2012г.

Анализаторите изчисляват конкретни цифри за загубите в редиците на терористите, освободените територии, благодарение на руските ВКС. Някои говорят за укрепването на позициите на Русия на международната арена и по-конкретно ролята им за това да накарат голяма част от въоръжената опозиция да преговаря с Дамаск.

Ето пет акцента от руската военна операция в Сирия.

Ликвидирането на висши представители на терористични групи

Zahran Alloush, commander of Jaysh al Islam, sits during a conference in the town of Douma, eastern Ghouta in Damascus

Захран Алуш, лидер на „Джаиш-ал-Ислям“

В края на декември, когато Росия се готвеше да посрещне Нова година в информационния поток не бе отразено достатъчно подробно ликвидирането на Захран Алуш. Въпреки че това се превърна в знаково събитие в Сирия.

Ударът, в резултат на който бе ликвидиран лидера на групировката „Джеиш ал-Ислям“ (първите, които обявиха война на РФ), беше нанесен от руската авиация. Смъртта достигна бившия салафитски проповедник  по време на събиране на местните бойни групи в източните части на Гута, известните покрайнини на Дамаск. В резултат на удара бяха избити лидерите на общо 15 хил. бойци от различни бойни групи. Така тези 15 хил. бойци в миг се оказаха без лидери, а ръководната върхушка на групите им бе обезглавена. Но ликвидирането им има и по-голямо стратегическо значение и отзвук. Турция, Саудитска Арабия и Катар предпочитат да поддържат връзка с групировките на терен в Сирия именно чрез техните лидери. С ликвидирането на един лидер на поддържана от тях групировка трябва да се намери нов, подходящ заместник, който тепърва да изгради връзка с тях и да спечели доверието им.

Знакови победи

3

Жители на Дамаск приветстват завърнал се войник от Сирийската Арабска Армия, участвал в битката за авиобаза Кверис

В Западна Сирия, където въоръжената опозиция, наемниците и терористите се сражават срещу правителствената войска (Сирийска Арабска Армия) с помощта на руската авиация те бяха отблъснати. Това бяха важни победи, които повишиха морала на  правителствената армия значително.

„300 спартанци“ геройски отбраняваха периметъра около авиобаза Кверис, отблъсквайки обкражаващите я терористи от ДАЕШ („Ислямска Държава“). Буквално за няколко седмици след началото на операцията на руските ВКС, подкрепени от руската авиация сирийските войници успяха да „изчистят“ цялата авиобаза, която е важен стратегически обект.

Бяха отвоювани огромни територии, които затвърдиха позициите на Сирийската Арабска Армия. Провинция Латакия, градове в района на Алепо като Нубла и Захра. В обсадените райони, например Дейр-ез-Зор, беше наложена въздушна поддръжка за правителствените войски. Именно благодарение на руските вертолети сирийската армия сега се намира на подстъпите на Палмира (централна Сирия).

Големи територии на Изток бяха освободени

4

Кюрдски бойци в бившия щаб на ИДИЛ в Шадади, който беше освободен от тях

Говорейки за руската операция в Сирия не трябва да се споменава само подкрепата за сирийското правителство. В Сирия Русия подкрепи и други, които се бият срещу терористите – кюрдското опълчение, което впрочем подкрепят и Съединените щати, въпреки непрестанните истерични изказвания на турския президент Реджеп Тайп Ердоган, който в ключовата битка за пограничния град Кобани, където кюрдите стоически се биеха срещу „Ислямска Държава“, реши да бомбардира именно тях, което беше еднозначна подкрепа за терористите.

5

Местоположението на Шадади

В определен момент кюрдите, подкрепяни от иракските сили успяха да изпълняват много важна задача – да разцепят „Ислямска държава“(т.нар. „халифат“) на отделни анклави в Сирия и Ирак. През изминалата година паднаха Синджар в Ирак, от ИД бе отвоюван краткия път между Рака и Мосул, който те контролираха. Съвсем неотдавна, през февруари, кюрдите освободиха и превзеха сирийския град Шадади (провинция Хасака) – така бе прерязана още една важна транспортна артерия, която служеше на терористите да изпращат подкрепления в Сирия и Ирак и обратно. Операцията бе осъществена успешно, благодарение на многобройните удари на руската авиация по обекти на терористите в самия Шадади, както и по терористите на юг от града – в провинция Дейр-ез-Зор.

Така на ислямистите остана само значително по-тесния коридор в долината на Ефрат.

Русия изпробва най-новите си оръжия и утилизира много стари боеприпаси в Сирия

6

Както е известно, голяма част от използваните в Сирия авиационни бомби са доста стари. Голяма част от използваните бомби са произведени още през съветската епоха. Тяхното обезопасяване е наложително, но това е нещо, за което са нужни не малки средства.

Руснаците приложиха доста успешен и рационален метод: заедно с модерните прецизни бомби, върху главите на терористите бяха изсипвани и бомби, които фактически бяха утилизирани.

Русия обучава и въоръжи правителствените сили

7

Танк Т90С, доставен от Русия за сирийска армия край Дамаск

Независимо, че медиите основно следяха военните действия на руските ВКС, важно е да се напомни и за останалата помощ, която Москва оказа на Сирия. През септември м.г. бяха доставени съвременни и модерни оръжия за сирийската армия и поддържащи ги военни, които обучаваха сирийските си колеги.

Така например в Сирия бяха доставени танкове Т-90С, което позволи на сирийските части, под ръководството на руските съветници, сериозно да повишат бойната си ефективност.

 Дори при намаляването на интезивността, а по настоящем прекратяването на руските авиоудари (които могат да бъдат възобновени при дадени обстоятелства), про-правителствените сили като минимум съумяват да удържат досега извоюваните си позиции. Нещо повече – в Сирия остават около хиляда руско военни съветници и висококласни специалисти по въоръжението.

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 21.03.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: