ЦРУ има секретни затвори за задържане и изтезания в цял свят


ЦРУ има секретни затвори за задържане и изтезания в цял святПреди 12 години в селото Антавиляй, недалеч от Вилнюс, бе построен необикновен склад. Складът бе с размерите на олимпийски басейн за плуване, без прозорци и с множество вентилационни отвори. Не бе съобщено какво е предназначението му.

Съседите проявиха любопитство, но никой не се досети, че това е един от ключовите обекти за програмата за „Екстрадиране, задържане и разпит на престъпници“ на ЦРУ. Сградата беше част от мрежата „черни обекти“, създадена в няколко страни за помещаване на незнайни престъпници – там, където до тях няма да могат да се докопат нито други правителствени органи на САЩ, нито адвокати, нито Червения кръст.

снимка: ft.com

Подобни обекти има в Кабул, Северна Каролина, Скопие, Милано, Триполи, Букурещ.

През 2014 г. САЩ публикуваха кратко изложение на доклада (в оригинален размер – 6000 страници) на сенатския комитет относно делата на разузнавателните служби на Конгреса на САЩ, който провежда разследване върху гореспоменатите обекти на ЦРУ. Този документ с частично закъснение потвърди много от това, което и преди се говореше тайно, но имената на държавите, които участват, останаха скрити. През 2015 г. адвокати на американското правителство  признаха, че има 14 000 снимки на задържани престъпници, направени в самолети по време на превоз на задържаните или в тайни затвори. Все пак официалните лица в Европа отричат да има доказателства страните им да участват в секретна програма за задържане на нарушители на закона.

снимка: ft.com

Кабинетът на Обама засега отказва да публикува своите 14 000 снимки, затова и не можем да ги разкрием, но можем да покажем фотографии на басейна в един хотел в Майорка, където екипажът на самолета е почивал в паузите между курсовете за превоз на задържаните. Имаме също снимки на легло в хотелска стая в Македония, където човек е прекарал 23 дена завързан, а след това е бил пратен със самолет в затвор в Афганистан, само защото се оказал съименник на друг човек.

снимка: ft.com

На снимките има документирани места, където нищо не се е случвало и хора, които никога не са съществували. Екипажът  на самолета, който е почивал в Плама де Майорка, е пътувал с фалшиви имена. От самолета са обявили, че летят за Хелзинки, но така и не са отишли там, а са потеглили за Литва. Друг път пък са обявявали, че летят за Португалия, а са се насочвали към Кайро. Цяла купчина писма, предполагаемо изпратени от Държавния департамент на САЩ, които предоставяли на пилотите правомощия да оказват „глобална помощ на посланиците на САЩ по целия свят“, са били подписани от Тери Е. Хоган – името винаги е едно също, но подписите са с различни почерци.

снимка: ft.com

Разсъждавайки по тези странни въпроси, ние сме длъжни да помним, че става дума за изчезване на хора. Изчезнали са обаче и законите. В САЩ, Европа и почти по целия свят правилата са напълно ясни – никакво тайно арестуване, никакви измъчвания. Но понякога законът е мираж. Правосъдната система може да установи (и действително установи) каква сума е платила някоя фирма на друга фирма за самолетен транспорт на задържани хора. Но кой е създал тайните затвори и кой ги е управлявал? Къде се е случило това, по какъв начин? Кой носи отговорност? Дори когато има все повече доказателства по тези въпроси, правосъдие липса. Документите и снимките, които открихме, са физическо доказателство за извънредна екстрадиция на престъпници.

снимка: ft.com

 

Автори: Едмунд Кларк и Крофтън Блек за FT Magazine

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 20.03.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: