Турция възражда Черноморско-каспийската дъга около Русия


Турция възражда Черноморско-каспийската дъга около РусияРуското оттегляне от Сирия не е нито сила, нито слабост, или както гласи едно симпатично заглавие – „Русия си отива, за да остане“. Става дума за частично изтегляне, защото руските бази са си на мястото, а руските инструктори се опитват да обучават сирийска армия, каза доц. Дарина Григорова в интервю за БНР. Тя определи сътрудничеството между Москва и Вашингтон като много напрегнато, защото между тях стоят факторите Украйна и Турция, но отбеляза, че в момента има сближаване.

„Не зная дали САЩ са приели Русия за постоянен фактор, или я смятат за временен такъв. Изказванията на Обама в тази посока нямат голяма стойност, защото мандатът му изтича, а ЕС е пас“, продължи анализа си доц. Григорова.

Тя определи като рисковани евентуални стъпки на Турция към Сирия по небе, затова според нея Анкара „завива“ към Украйна и си сътрудничи много тясно със Саудитска Арабия – т.е. Турция възражда Черноморско-каспийската дъга около Руската федерация.

Т. нар. „проруски ислям“ е сериозен процес, с чиито плодове Русия тепърва ще трябва да се справя, отбеляза доц. Дарина Григорова.

От тук нататък имаме преговори. Това е нещо, което Русия постигна. Допреди навлизането на руската авиация никой не искаше да говори с официалната власт в Сирия, сега в преговорния екип е и сирийската опозиция, заяви дипломатът Димитър Гърдев.

По думите му, руската авиогрупировка просто се е изтеглила в морето. Има много силно влияние на сирийските кюрди – фактор, който не бива да ни убягва, отбеляза Гърдев.

Според него цялата офанзива е била репетиция за нова фаза на военната операция, в която най-вероятно ще видим съвместните усилия на САЩ и Русия – за разгром на „Ислямска държава“ и фронта „Джабхат Ал Нусра“ в Сирия и преследването им в Ирак, Афганистан и Либия: „Турция не реагира, защото обстановката за нея не се промени. Тя е изолирана от процеса.

Може би ще се наложи следваща военна фаза за унищожаването на „Ислямска държава“ и за да се случи това, Русия и САЩ имат нужда от плацдарм. Русия има такъв, но САЩ нямат и естествен техен съюзник с териториални райони се явяват кюрдите от Северна Сирия“.

Ново разгаряне на конфликта в Украйна е най-песимистичният сценарий и той е изключително опасен: ако не се спази Минският процес и започне офанзива на „горещите глави“ в Киев, заяви още Гърдев.

Като се отделим от пропагандата и информационната война, на много високо ниво нещата се знаят перфектно и има взаимодействие, подчерта още Гърдев и цитира данни от разследване на британската преса по казуса с химическите оръжия на Дамаск./БНР

 

Автор: Дарина Григорова

Източник: http://svetoven.pogled.info

Posted on 19.03.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: