„Амнести интернешънъл“: Споразумението за миграцията между ЕС и Турция е черен ден за човечеството


„Амнести интернешънъл“: Споразумението за миграцията между ЕС и Турция е черен ден за човечеството„Това е абсолютна лудост – да тикаме бежанците обратно в ръцете на същите контрабандисти, които току-що са ги докарали до Европа“, каза директорът на неправителствената организация Кейт Алън.

Британски правозащитници категорично разкритикуваха постигнатото на срещата на върха в Брюксел споразумението за миграцията между ЕС и Турция, което, според тях, нарушава основните права на бежанците.

Това съобщи директорът на неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ във Великобритания Кейт Алън, цитирана от вестник The Independent и „Фокус“. По думите ѝ, постигането на това споразумение е нищо друго, освен „черен ден за човечеството“.

„Това е абсолютна лудост – да тикаме бежанците обратно в ръцете на същите контрабандисти, които току-що са ги докарали до Европа“, каза Алън.

„При никакви обстоятелства това не може да се нарече решение на проблема“, продължи директорът на „Амнести интернешънъл“.

„Крайно срамно е да гледаме как лидерите на ЕС се отказват от своите юридически задължения“, добави тя.

Споразумението влиза в сила от неделя, 20 март, когато вече всички нелегални мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно.

Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм „един за един“: за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец.

Предвижда се ускоряването на либерализацията на европейските визи за турски граждани и допълнителна помощ за Турция заради бежанската криза.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумението между ЕС и Турция ще нанесе тежък удар по бизнес модела на каналджиите и ще изпрати ясно послание за разубеждаване на мигрантите да идват в Европа. Резултатът от договореното днес ще бъде, че Европа ще успее да преживее това трудно изпитание заедно с всичките си 28 членове и заедно с Турция, каза Меркел.

На пресконференция след срещата на върха в Брюксел тя изрази задоволство от постигната днес сделка, но също така и предпазливост. Нямам никакви илюзии, че онова, което договорихме днес, ще бъде съпътствано от по-нататъшни спънки. Има големи законови предизвикателства, които сега ние трябва да преодолеем, каза Меркел.

 

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че споразумението с Турция може да намали значително потока на мигранти. По думите му целта на споразумението с Турция е да се прекъсне връзката между идването на мигранти по море в Европа и автоматичното получаване на убежище на континента.

Постигнахме разумно споразумение, което съответства на принципа на уважаването на правата на човека. То е в интерес на хората, бягащи от войната, заяви испанският премиер Мариано Рахой. ЕС е взел под внимание предложението на Испания молбите за убежище на мигрантите да бъдат разглеждани индивидуално, а „към хората, оказали се в най-уязвима ситуация, да има особен подход“. Рахой каза, че една от основните цели на споразумението е била „да се избегне още хиляди хора да продължат да рискуват живота си, оказвайки се в ръцете на мафията, занимаваща се с трафика на мигранти към Европа”.

 

Източник: Епицентър

Posted on 19.03.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: