А по това време какво се случва в Донецк…


А по това време какво се случва в Донецк…Основна тема за обсъждане отново е Сирия. Президентът на Руската Федерация Владимир Путин извежда войските от Сирийската Арабска Република. Руската армия е изпълнила поставените задачи и се прибира вкъщи. В Русия посрещат пилотите като герои. Връщането им стана възможно след подписването на документите за прекратяване на огъня между правителствените войски на Башар Асад и въоръжената «умерена» опозиция. Примирие. И всички средства за масова информация говорят само за това.

Докато в Сирия продължават да се борят с «Ислямска държава» и се опитват да се помирят с опозицията, в Донецк напротив- ситуацията продължава да се изостря с всеки изминал ден.

И ще побързаме да разочароваме офисния планктон и модерните момиченца- НО…войната не е свършила. Това, че сега отново в медиите се заговори за обстрелите от страна на украинските войски по териториите на ДНР/ ЛНР, не означава, че по-рано ги е нямало.

Да, действително по едно време нещата сякаш бяха утихнали. Но все по-често дончани заспиват под звуците на канонада. А света не знае за това.

Армията на Донецката Народна Република се отбранява от нападенията на ВСУ ( Въоръжени Сили на Украйна), които ежедневно нарушават Минските Споразумения.

ОССЕ ( Организация за Сигурност и сътрудничество в Европа) регулярно пристигат по местата на нощните боеве, нещо фиксират, после си тръгват, а през нощите всичко се повтаря отново.

Буквално вчера цял Донецк беше оглушен от стрелби, които се разнасяха от боевете до град Ясиноватая.

 

 

3

 

 

От нощните сводки:

« Все още се водят ожесточени боеве в района на Ясиноватския блокпост. Боя, който продължи целия ден, преди час започна да набира невиждани обороти. Войната може да бъде чута практически във всички райони на града. Горловка се тресе. Около Зайцево кънти като от ада, само да няма пробив, става много страшно. Под Донецк е ад. Даже в Горловка се чува грохотът и избухванията от юг. Донецко-Киевския район е оглушен от север, силни гърмежи. От страната на Адеевка също. Излязох до магазина ( район Калининский). По улиците няма жива душа. От север се носи просто адски грохот, а към небето се виждат огнени стълбове, затворените прозорци не помагат- гърми се мощно»

 

 

5

 

Зайцево и Ясиноватая сега се обсъждат от всички, както миналата година всички обсъждаха Широкино. Украинските военни се опитват да преминат линията на фронта и да превземат стратегически важната линия Донецк- Ясиноватая — Горловка. и по такъв начин ще отрежат не само Донецк от Горловка, но и от Луганск.

Даже и президента на бившата Украйна вече дори не крие намеренията си, заявявайки, че не вярва в мирното решение на ситуацията в Донбас. Така Порошенко потвърждава, че мир не му трябва, както и на западните партньори и спомоществователи на украинската криза.

Въпреки нестабилната обстановка, в ДНР продължават да стоят собствена държава и държавност. На 16 март 2016 бяха издаден и първите паспорти на Донецка Народна Република, което не можеше да не подкачи чувствата на украинската страна, която веднага се опита да обвини ДНР в нарушаване на минските споразумения, въпреки че в тях няма нищо написано точно за паспорти,  но пък за прекратяване на огъня и извеждане на тежката техника е написано ясно, но странно защо украинските военни не са прочели това.

Вече повече от година хората в тези райони се намират в очакване на нова активна фаза на конфликта, защото не вярват на украинските власти, които не оставиха намира дори за ден Донецк, Горловка, Луганск. Всички са изморени от непоносимото усещане на предстояща война не минава и изтощава. Врагът е до портите и това го разбират всички що годе адекватни хора.

Украинските журналисти започват вече подготовка на информационното поле ( не без подкрепата на западни спонсори) за началото на активизацията на бойните действия, обуславяйки ги с това, че Владимир Путин извежда войските от Сирия за да вкара в Донбас (познат почерк).

P.S. Зам-шефа на Специалната мониторингова мисия ( СММ) на ОССЕ Александър Хг заяви, че придвижването на украинските военни към линията на съприкосновение в Донбас е провокация, която ще доведе до ескалация на конфликта.

Хуг заяви това, намирайки се в района на окупираната Адеевка, където през последните дни украинските военни се придвижват напред в така наречената сива зона.

» Преместването на позиции напред- това вече е нарушение на Минсите споразумения, ние видяхме как украинските военни придвижиха напред позициите си около Адеевка»- подчерта Хуг.

И докато там се гърми, Порошенко продължава спектакъла посветен на евроинтеграцията.

 

Българска редакция News Front.

Posted on 18.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: