Stratfor: Даже и след излизането си Русия остава главен арбитър в Сирия


Stratfor: Даже и след излизането си Русия остава главен арбитър в Сирия«Москва отново разбърка ситуацията в Сирия — този път с излизането си», — пише в сайта си американската агенция Stratfor. Според автора на статията, неочакваното решение на Путин по повод руските войски в Сирия повдига следния въпрос: каква е същността на стратегията на Русия.

 

Изданието счита, че Русия се е намесила в Сирия по няколко причини.

Първо, без съмнение целта на Москва беше да се нанесе сериозен ущърб на ислямистите.

 

Второ, Москва искаше да покаже на целия свят и на САЩ, че може да има военно и политическо влияние зад пределите на границите си.

 

«Кремъл искаше да се чуе неговият глас», — пише изданието.

 

В първите седмици след началото на интервенцията Барак Обама недооцени действията на Москва и твърдеше, че Русия действа така от слабост.

След няколко месеца Русия заедно с Иран укрепи позициите на сирийския режим, а само намесата даде възможност на Русия да демонстрира военната си мощ и да покаже, че е стъпила на краката си след постсъветския упадък.

При това Русия не напуска Сирия изцяло. Кремъл не е посочил конкретната дата да извеждане на войските, а и даде да се разбере, че в базите в Латакия и Тартус руските военни ще останат.

 

«В дадения момент тя може да си позволи това», — пише авторът на статията.

 

Сирийската операция донесе на Москва нови купувачи, възхитени от руското оръжие, пише изданието.

В Русия подкрепят сирийската операция, отбелязва изданието.

 

«Русия не иска втори Афганистан», — пише авторът на статията по повод отношението на гражданите на Русия към сирийската военна операция.

Изявлението за извеждането на войските бе направено в момента, в който в Женева започва новият рунд от преговори между Асад и опозицията, отбелязва изданието.

С извеждането на войските от Сирия Москва или се опитва да заеме мястото на арбитър в този процес, или тя вече е постигнала договореност с режима, което скоро ще стане ясно.

 

«При всички случаи Кремъл се опитва да набележи бъдещето на сирийския конфликт чрез собственото си посредничество, за да натрупа тежест за себе си и по други въпроси».

Както припомня изданието, една от главните цели, заради които Русия влезе в конфликта в Сирия, беше стремежът да получи преднина пред Запада по въпроса за Украйна и западните санкции.

Но тежестта  на Русия в Европа в последните месеци расте, предвид сирийските бежанци, които продължават да се стичат в Европа.

В близките месеци Русия може вече да се заеме с негативната атмосфера, която има около себе си. Още повече, че през юли трябва да има гласуване в ЕС по повод възобновяването на санкциите.

ЕС приема подобни решения с пълно болшинство, достатъчно е само един да гласува против, за да могат санкциите да не бъдат продължени. По време на последната среща министрите на външните работи на Италия и Унгария заявиха, че не искат да продължават санкциите автоматично.

Русия използва едновременно няколко стратегии в името на няколко цели.

Единствената гаранция, според авторите от Stratfor е това, че Москва ще продължи своите маневри в «този постоянно променящ се регион».

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 17.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: