Al-monitor: Само чудо може да спаси Ердоган от изолация


Al-monitor: Само чудо може да спаси Ердоган от изолацияТурският президент Реджеп Ердоган със своята външна политика натика страната в изолация, от която може да го спаси само чудо, счита колумнистът Кадри Хурсел от Al-Monitor.

 

«В безизходни ситуации турците казват: «всичко е по волята на Аллах». За външната политика на Ердоган може да се каже същото. И наистина, изглежда, че за да се измъкне Турция от изолация, й трябва чудо», — пише той.

 

Хурсел припомня, че отношенията между Русия и Турция са се усложнили след свалянето на руския самолет от турските ВВС над Сирия.

Със САЩ и другите си западни съюзници Турция се намира в «дълбока криза на доверието», след като турците започнаха да обстрелват позициите на сирийските кюрди в Сирия.

Безизходното положение на Турция се затяга и в резултат на вътрешната политика на нейния президент, счита Хурсел.

Той се стреми напълно да контролира правителството. Ердоган поставя под заплаха целостта на управляващата «Партия на справедливостта и развитието», продължава авторът.

Освен това, извести са растящите разногласия в отношенията между лидерът на държавата и премиера на страната Ахмет Давутоглу.

В юго-източната част на страната, населена главно с кюрди, се разиграва битката на Ердоган срещу Работническата партия на Кюрдистан, която битка по размаха си напомня хуманитарната катастрофа в съседна Сирия. При това край на кръвопролитието не се предвижда.

 

Дори в безизходно положение «Ердоган не демонстрира никакви признаци, че е готов да се откаже от мечтата си за президентска република, когато цялата власт конституционно ще бъде съсредоточена в ръцете му», — пише колумнистът.

 

За да преодолее външните и вътрешните си пречки по пътя към мечтата си, турският президент се опитва да спечели подкрепата на консерваторите-сунити.

Хурсел обръща внимание на това, че Ердоган все по-често в речите си прибягва до «ислямския дневен ред» и се опитва да убеди избирателите, че той има «божествена мисия».

В частност, по-рано тази година турският президент в речта си пред мехтарами (селските старейшини) не отдал голямо значение в какво положение се е оказала държавата, но уверил, че «помощта ще дойде отгоре».

Но Хурсел не е убеден, че турският президент ще успее да завоюва сърцата на избирателите с помощта на ислямизма, защото проблемите в страната са огромни.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 15.03.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: