Пентагонът призна, че Русия изтласква САЩ от Латинска Америка


Пентагонът призна, че Русия изтласква САЩ от Латинска АмерикаРусия разширява влиянието си в Централна и Латинска Америка. Такова становище изказа шефът на южното командване на Пентагона адмирал Курт Тид.

 

«Бих казал, че това е борба за влияние в региона и опити да се изтласка оттам САЩ като надежден партньор. В нашия регион руснаците присъстват сериозно. Ние трябва да осъзнаем това», — заяви адмиралът.

 

Според Пентагона, Русия се опитва да възстанови предишните си тесни връзки с Латинска Америка, които имаше от времето на СССР. Най-голяма тревога в Щатите предизвикват руските действия по завоюването на нови пазари на руско въоръжение.

Трябва да се признае, че думите на Курт Тид имат основания. Всички големи страни от Латинска Америка се стараят да имат добри отношения с Москва. И не само икономически, но и политически. Нещо повече, именно страните от Латинска Америка са готови да хвърлят ръкавица срещу хегемонията на САЩ.

Да си спомним, че Никарагуа и Венецуела признаха независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Бразилия — най-активният член в БРИКС, а Аржентина обмисля влизането в тази структура. Активно се обсъжда проекта за строителството на канал в Никарагуа, който, както Панамският, да съедини Тихия и Атлантическия океан. В проекта ще вземат участие Русия и Китай.

В същото време трябва да се разбере, че едва ли САЩ така лесно ще преотстъпят влиянието си в региона. По-рано Вашингтон използва за натрапване на позициите си военните преврати. Сега  залага на технологиите на «цветните революции».

Ситуацията за САЩ в Латинска Америка наистина е сложна, твърди ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания към Института за САЩ и Канада към РАН Владимир Батюк.

Особено след като се провали проектът за създаването на Панамериканската зона за свободна търговия. Икономическите и политически позиции на САЩ в региона сериозно отслабнаха. Едновременно с това се увеличава влиянието на другите играчи, включително на Китай.

Русия също активно развива връзките си с Латинска Америка. Както в сферата на военните технологии, така и в сферата на технологиите с двойно предназначение.

Можем да се съгласим с адмирала, че Русия има традиционно добри и здрави връзки с много страни от Южна и Централна Америка. Това се отнася до Куба, Перу, Боливия, Венецуела и редица други държави. В последните години Русия разширява процента на латиноамериканските държави, с които активно развива търговско-икономически отношения. В това число и чрез продажбата на военна техника.

Природата, както е ясно, не търпи празноти. Ако САЩ отслабват присъствието си на юг от Рио-Гранде (граничната река между САЩ и Мексико), то други натрупват влиянието си там.

Дълго време САЩ считаха Латинска Америка за своя «заден двор». Вашингтон залагаше на своето диминиране като абсолютно безалтернативно. Но влиянието спадна. Тук изиграха своята роля грешките на американското ръководство. А и въобще в условията на глобализацията затворените икономически анклави не са възможни. Страните от Латинска Америка проявяват голяма самостоятелност. И това е обективна тенденция.

Да, ще има опити за «цветни революции». Американците ще се постараят да възстановят влиянието си. Но отминаха времената, в които Южна Америка беше развъдник на всячески военни хунти, с които беше лесно да се манипулира от креслата във Вашингтон. В страните вече има демократични системи, достатъчно авторитетно и влиятелно гражданско общество.

Политическите сили, които сега дойдоха на власт в държавите от Латинска Америка — вече не са марионетки, а патриоти на страните си. Те ще работят в съответствие с интересите на своите държави, а не по заповед на Държавния департамент.

Неотдавна в Боливия се откри център за ядрени изследвания, създаден с руско техническо и икономическо участие. Това свидетелства за факта, че Русия има какво да предложи на латиноамериканските си партньори.

 

Източник: http://bgr.news-front.inf

Posted on 13.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: