Турция търси пълна сделка


Турция търси пълна сделкаТурция изненада европeйците с предложение, което отива много по-далеч от очакваното.
Нарушаването на уговорката от страна на Анкара се прима като натиск. Германия бе заподозряна в задкулисие. Меркел отрича това.
Турският премиер назовава редица от условия, които говорят за това.

Дванадесет часа разговори, дванадесет часа борба и без октончателно решение. Така може да се обобщи постигнатото от ЕС и Турция на срещата им на върха в Брюксел. Официално нищо не е договорено, постигнато е отлагане на споразумение за следващата среща на върха след десет дни. Дотогава представители на ЕС трябва да спазарят съвместен пакет с Анкара.

Иначе, от думите пред журналисти на Ангела Меркел и на Доналд Туск от тази сутрин, може да се каже, че е постигнат „пробив“ в сътрудничеството между ЕС и Турция. Нещо, което би могло да бъде от полза на Меркел за предстоящите местни избори в Германия.

Двете страни се споразумяха по принцип за един нов подход за намаляване на бежанския поток. По думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в бъдеще ЕС ще може да връща нелегални сирийци обратно в Турция. С една дума, не само „икономически мигранти“, но също така и всички, които, въпреки контрола, поемат по опасния път през Егейско море.

3,w=559,c=0.bild

За да не се чувства Турция сама с тежестта, ЕС трябва за всеки върнат в Турция мигрант, да приеме по легален начин бежанец от войната в Сирия. Това било качествена стъпка напред, защото по този начин щяло да се сложи край на нелегалната миграция, казва Меркел. Това по принцип е сделката, за която нейното правителство води битки седмици наред: Турция да уплътнява границите си колкото е възможно повече, и ако някой все пак се промъкне през тях, да се връща от Гърция обратно.

Ако това се задейства, Балканският маршрут ще започне постепенно да се свива, но по един съвсем друг начин, в сравнение със затварянето на границите, което се предлага от Австрия, Унгария и от други Източноевропейски страни. Изглежда и Доналд Туск също вижда нещата така. „Дните на нелегалната миграция свършиха“, заяви той.

German Chancellor Angela Merkel meets with Greek Prime Minister Alexis Tsipras for talks in Brussels, Belgium March 7, 2016, prior to an EU leaders meeting with Turkey's prime minister to try to resolve Europe's migration problem.   REUTERS/Guido Bergmann/BPA FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.

Турция изненада европейците с ново предложение, което отива много по-далеч, отколкото очакваха присъстващите държавни и правителствени ръководители. Давутоглу постави всичко на масата на преговорите относно ролята, която Турция ще играе в отношенията си с ЕС. Той потърси голямата сделка.

На масата за преговорите се възцари недоволство относно тази изненадваща атака, защото всички бяха повярвали първоначално, че ще се говори с турския гост само за едно по-осезаемо връщане на икономически емигранти от Гърция. Това, че се случи по-различно от очакваното, изцяло се оказва в интерес на германската правителствена ръководителка, и в хода на вечерта се породи съмнение у много страни, че цялата идея въобще не идва от Анкара, а по-скоро някой в Берлин я е формулирал.

davutoglu33377

Меркел побърза да отрече това: „Планът идва очевидно от Турция.“ Тя винаги е казвала, че е необходимо трайно решение. Но очевидно бяха необходими няколко ръкостискания и потупвания по рамото, за да се успокоят колегите. А до официаната вечеря на 28-те така и не се стигна.

А после пък се споразумяха за това,че в следващите дни желаят отново да се споразумеят!

Трудно е да се повярва, че Турция ще изпълни всичките 72 условия

До 17-ти март, когато се предвижда следващата среща на върха, има да се свърши още много работа, каза Меркел. И има право. И тук не става дума толкова много за рязкото увеличаване на парите, за което настоява Турция, а по-скоро за облекчаването на визовия режим, което е толкова важно за Анкара. То трябва да настъпи най-късно до края на юни, а не след октомври. Трудно е да се повярва, че Турция ще изпълни всичките 72 условия, които ЕС поставя за либерализирането на визовия режим и че ЕК ще се съгласи да вземе едно подобно решение.

Начало на едно деликатно коопериране

Деликатен е също така въпросът с турското настояване за отваряне колкото се може по-бързо на нови глави в споразумението за присъединяване в ЕС.

Този резултат от срещата на върха поставя начало на един деликатно, но в същото време вероятно и на едно неизбежно коопериране с Турция. По този начин ЕС се поставя в ръцете на един неприятен партньор. Все пак въпросите за спазването на човешки права не бяха подминати на срещата. „Не можем да остане равнодушни, когато липсва свобода на медиите“, казал на срещата Туск. Давутоглу отговорил съвсем спокойно, че той самият бил срещу всякакви ограничения на медийната свобода, а който не вярвал в това, нека си припомни дебатите около президентските избори в Турция през миналата година. Не само в този момент става ясно каква пропаст в действителност дели новия партньор от ЕС. Ще бъдат необходими много умения и търпение, за да може да се стигне в тази принудителна ситуация до някакво сътрудничество и коопериране.

Germany's Chancellor Angela Merkel arrives at an EU-Turkey summit in Brussels, as the bloc is looking to Ankara to help it curb the influx of refugees and migrants flowing into Europe, March 7, 2016.       REUTERS/Francois Lenoir       TPX IMAGES OF THE DAY

Ангела Меркел обаче най-малкото вярва в това. Тя се нуждае настоятелно на един успех. Най-малкото, тя може би отбелязва за себе си един мъничък триумф в този момент. Противно на първоначално подготвеното решение от Срещата на върха, Балканският маршрут не се разглежда за затворен. В заключителния документ се казва само „нередовният поток от мигранти по западнобелканския маршрут трябва да приключи“.

А правителството на Германия се противопоставяше на първоначалната формулировка, защото щеше да се счита за целенасочено отхвърляне на политиката на Меркел.

 

от Томас Кирхнер – Брюксел

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Posted on 09.03.2016, in Анализи, Балканите, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: