Guardian: Европа се кланя на Ердоган, отвратително е


Guardian: Европа се кланя на ЕрдоганВидът на европейските лидери, кланящи се на президента на Турция на срещата ЕС-Турция, беше отвратителен, пише журналистът от британското издание Guardian Пол Мейсън.

ЕС търси помощ за решаването на миграцонната криза от страна, в която все повече се засилва деспотизмът и диктатурата.

Турция води война срещу всички етнически малцинства, специалните полицейски части щурмуваха офиса на опозиционното издание Zaman, разузнаването е обвинено, че снабдява с оръжие Ислямска държава, военните свалят руски бомбардировач — независимо от всичко това Анкара разчита да стане член на Европейския съюз, отбеляза журналистът.

Преди три години изглеждаше, че Ердоган е успял да постигне баланс в страната. Можеше да се предполага, че прогресивната и реакционната част от обществото ще успеят да съжителстват мирно, да се оставят един друг в покой, кюрдите заедно с въстаническата си борба да заемат мястото си в парламента, а Ердоган сам «да поведе страната към влизането в ЕС, но бавно и тихо — за да може очевидните недостатъци на демокрацията в страната му да бъдат игнорирани», — припомня Пол Мейсън.

Но всичко се промени. Турският президент жестоко потуши протестните акции, той провокира края на примирието с Работническата партия на Кюрдистан и практически изгори няколко града в южна Турция, където живеят кюрди.

В отговор на това ЕС си затваря очите за подронването на демокрацията в Турция и за военните действия срещу мирните жители, отбелязва журналистът.

 

«Но това е нищо, в сравнение с картата, която Ердоган може да разиграе. На фона на разпадащите се държави, такива като Афганистан, Йемен, Ирак и Сирия, колкото повече неуспехи търпи турската дипломация, толкова повече Западът я подкрепя. И колкото повече Европейската комисия настоява Турция да стане член на ЕС, толкова по-силни в Европа стават играчите, които искат да напуснат ЕС», — се казва в статията.

 

Гражданите на ЕС имат право да знаят истината за Турция. През ноември ЕС похвали Анкара за икономическите й успехи, независимо от това, че още тогава се виждаха всички признаци на тирания в Турция.

Остава главният въпрос, може ли държава, която явно нарушава всички критерии за влизане в ЕС, да има пред себе си перспективи в Съюза.

Отговорът е само един — разбира се, че не може, и европейските власти трябва да съобщят това на Ердоган, — убеден е журналистът от Guardian.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 08.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: