Русия е възмутена от съвместните учения на САЩ и Южна Корея


Русия е възмутена от съвместните учения на САЩ и Южна КореяВоенните учения на САЩ и Южна Корея имат безпрецедентен характер, а Русия нееднократно е заявявала виждането си по този въпрос, се казва в изявление на Министерството на външните работи на РФ, цитирано от РИА „Новости“.

Южна Корея и САЩ започват мащабни военни учения, формално явяващи се като планови, но имащи безпрецедентен характер по количеството и вида задействани въоръжения, а също така и отработваните операции, се казва в съобщението на руското външно министерство.

В същото време ведомството обръща внимание на изявленията на Пхенян, които заплашват да нанесат „превантивни ядрени удари“ по своите опоненти.

„Развитието на обстановката на Корейския полуостров и около него предизвиква растяща тревога. Започналите на 7 март тази година американско-южнокорейски учения, макар и формално наричани планови, на практика имат безпрецедентен характер по своя мащаб, количеството и вида на участващите оръжия“, смятат от руското Министерство на външните работи.

„Естествено, КНДР като държава, която е директно посочвана като обект на военна активност, не може да не изпитва резонно безпокойство за своята безопасност. Русия нееднократно открито е заявявала своето негативно отношение към подобни прояви на военно-политическите лидери на Пхенян“, се казва още в съобщението.

Министерството на външните работи на РФ призовава всички страни да „проявят благоразумие и да не допускат подхлъзване в тази ситуация към линия, отвъд която може да започне неконтролирано разрастване на конфликта на полуострова“.

САЩ и Южна Корея започват мащабни учения наречени Key Resolve и Foal Eagle, които Пхенян разглежда като проява на агресия против КНДР. Очаква се в хода на ученията САЩ да разположат на Корейския полуостров бомбардировачи В-2 Northrop B-2 Spirit и други видове стратегически оръжия. В ученията ще вземат участие 15 хиляди американски военнослужещи и 300 хиляди южнокорейски войници.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри след 6 януари 2016 г., когато КНДР направи четвърто поред изпитание на собствено ядрено оръжие, с помощта на ракета, която може да нанесе ядрен удар на 12 000 км. В отговор на тази проява ООН прие остра резолюция, с която още повече увеличи изолацията на Северна Корея./ РИА Новости

Източник:  Поглед Инфо

Posted on 08.03.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: