Русия пуска в Черно море реактивния убиец на подводници А-40 „Албатрос”


Излитане на А-40 "Албатрос" край Геленджик

Излитане на А-40 „Албатрос“ край Геленджик

Мощният скоростен хидроплан ще замени остарелите турбовитлови Бе-12.

Реактивният хидроплан А-40 „Албатрос” до 2020 г. ще замени остарелите турбовитлови „летящи лодки” Бе-12. Това обяви началникът на Черноморската авиация полковник Генадий Загонов, цитиран от rg.ru.

От авиационния завод в Таганрог са потвърдили, че сега работят по договор с Министерството на отбраната за шест амфибии Бе-200, които са граждански вариант на А-40. В състояние са да възобновят спрения от производство „Албатрос”, при това доста осъвременен и с ново оборудване, при съответно правителствено решение.

Първият прототип на А-40 е построен през 1986 г. и все не идва ред заедно с втората машина да постъпят в серийно производство.

Първо, не се вписвали добре в руската военна стратегия, и второ, физическите възможности на Бе-12 не бяха „изцедени” до край. През това време с А-40 са установени 148 световни рекорда.

Акцентирането на военните ангажименти на РФ в близките подстъпи на Русия, в частност в Черно и Средиземно море, наложи да се реанимира закрития през 2012 г. проект за А-40 „Албатрос”.

Амфибията е способна да излита и каца както на водна повърхност, така и на суша, да превозва до 10 тона товар или различно въоръжение: хидроакустически буи, дълбочинни бомби, мини, три торпеда „Орлан” или четири „Коршун” или четири противоподводни ракети АПР-2 „Ястреб” или шест торпеда АПР-3 „Орел”.

Хидропланът може да се зарежда от лидерския кораб на формацията с гориво, боеприпаси и провизии, което повишава автономността му от постоянната база на сушата.

Екипажът е до 8 души според задачите. Максимална скорост на полета – до 800 км/час, далечина на полета с нормално бойно натоварване – 6600 км.

 

Източник: Блиц

Posted on 07.03.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: