Официално: Украйна няма да бъде приета в ЕС и НАТО


Официално: Украйна няма да бъде приета в ЕС и НАТО Това беше заявено от председателят на Европейската комисия – Жан Клод Юнкер по време на негова реч в Хага.

„Украйна, без съмнение, няма да е способна да се присъедини към ЕС в следващите 20 – 25 години, като това важи и за евентуално членство в НАТО.“ каза Юнкер.

Според Юнкер, Европейският Съюз се нуждае от известно време, преди да приеме други страни членки. Това не се отнася за държавите от Балканите, с които вече текат преговори. На 6 април в Холандия ще се проведе референдум за ратифициране на хагското споразумение за асоциирането на Украйна с Европейският съюз, което не означава в никой случай членство.

През това време върховният комисар на Евросъюза за човешките права обявви, че се налага започване на разследване за нарушаване на правата на човека при блокадата на Крим от страна на Украйна.

На 3 март в интернет беше публикуван документ, в който комисарят заявява: „ Наложително е да се разследва нарушаването на човешките права от страна на украинското правителство във връзка с блокадата на полуостров Крим по адмистративната граница с Украйна и виновните да бъдат арестувани.“

Това означава неизбежен конфликт между различните политически фракции в страната, защото мджлиса на кримските татари и нео – нацистката организация „Десен сектор“ поеха отговорноста за блокадата.

Често се поставя под въпрос компетентността на действащото украинско правителство, от страна на експерти и академици в Европа.

Немският институт за международни проблеми и сигурност издаде доклад, в който се заявява, че реформите в Украйна, които трябваше да бъдат въведени, са сериозно забавени заради редица външно и вътрешно политически проблеми.

Особено сериозни са проблемите рпед създаването на правова държавност. В тези сфери няма никакъв напредък и същност царува легален „вакуум“, заради интересите на определени политически и икономически влиятелни лица, заинтересувани от статуквото, осигуряващо им власт и облаги.

Докато в Европа стават все по – ясни причините за украийнският конфликт и неспособноста на украинското правителсто да се справи със ситуацията, то САЩ все по– често се намесва във вътрешните работи на страната, с цел преследване на лични интереси.

Интервенциите на САЩ, защитаващи личните им интереси, обикновенно са в разрез със интересите на самата Украйна и ЕС. За Вашингтон е важно продължаване на разделението на украинското общество и засилване на присъствието на американски компании в страната.

През това време се продължава и политиката на демонизиране на Русия и продължава натиска върху страните от ЕС за поддържане на анти – руските санкции.

Удължаването на анти – руските санкции с една година, показва волята на Барак Обама за продължаване на твърдия, собствен курс на политика на конфронтация с Русия и поддържане на хаоса в източна Европа.

 

Превод: Х. Нурев

Източник: http://fortrussbg.blogspot.bg

Posted on 07.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: