ТАЙНАТА НА РЕЙТИНГА НА ПУТИН


Снимка: vm.ru

Снимка: vm.ru

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИМА 82% ДОВЕРИЕ, ТЪЙ КАТО ВЪРНА СЕБЕУВАЖЕНИЕТО НА РУСНАЦИТЕ

Как драматично се промени живота ни за последните 24 часа, пише Михаил Ростовски в статия за руското издание mk.ru/. Доларът струваше 35 рубли, имахме малък, но стабилен икономически ръст, постоянно намаляване на броя на хората, живеещи под чертата на бедност – това беше в началото на 2014. И всичко това е недостижима мечта в началото на 2016. Поразително е обаче, че на този фон един важен показател не е рухнал, а е излетял в небесата – рейтингът на Путин е пораснал със 17 % и е достигнал 82.

Как да се обясни? Може би социолозите по примера на съветските статистици показват не истинската картина, а тази, която се харесва на началството. Но рейтингът на Путин е 82 % дори и при тези социолози, които не го харесват.

Ръстът на рейтинга на Путин в условия на икономическа криза не е измислица на пропагандистите.

През януари 2014 доверието в Путин беше в състояние, което може да се нарече „великолепна стагнация“. Рейтингът от 65 % беше съвсем достатъчен за ефективно управление на страната и за запазване на политическата му доминация. От друга страна, имаше спад, тъй като 6 години по-рано беше 86 %.

Обяснението за този спад беше, че хората просто свикнаха с Путин. Нужно беше събитие, което да преобърне тенденцията. Условия за такова нещо нямаше, докато американците не дадоха зелена светлина за смяната на властта в Украйна.

Това доведе до връщането на Крим в Русия и излитането на рейтинга на Путин.

Това е разбираемо. Неразбираемо е защо рейтингът на президента не пада, след като общонационалният емоционален подем остана в миналото.

Но, пише Ростовски, т.нар. Кримски ефект никога няма да изчезне.

До 2014 година руснаците възприемаха своята страна, като предадена без бой от своите лидери. Като победена страна, принудена да търпи снизходително потупване по рамото от победителите. Крим пречупи тази схема.

Макар че под първоначалната радост от присъединяването на Крим имаше тревога – за такова решително действие ще трябва да се плаща и то скъпо. И може би тук е причината, че руснаците не се сърдят на Путин за икономическите трудности. Те се възприемат като очаквани и неизбежни, като тегоби на военно време.

Според американските сметки силният външен натиск трябваше да разруши политическата кариера на Путин, да му спечели омразата на руснаците. Но се получи обратен ефект.

Международното положение сега работи като като желязна защита за Путин, смятат социолозите. Сега той се възприема като капитан, който води кораба през бурята.

Сегашната икономическа криза не е първата, която руският президент преживява. Сигурно няма да бъде и последната. Но за разлика от повечето политици Путин не се страхува от кризи. В криза на него сякаш му никнат крила. Разбира се, това не означава, че ръководството на Русия ще преживее тази криза без загуби. И докато рейтингът на президента расте, другите власти по вертикала вече усещат диханието на урагана.

Рейтингите на регионалните ръководители забележимо падат. Това се отнася особено до богатите райони – доскорошни шампиони по темповете на икономически ръст. В атмосфера на негативни очаквания и липса на предвидимост правителството и партията „Единна Русия“ се превръщат в главните мишени на икономическата криза.

Русия е изправена пред необходимостта от икономически и политически реформи и точно те трябва да станат главната задача на президента до края на мандата, смята Ростовски. Според него, дори това да му струва загуба на рейтинг, Путин трябва да се опита да направи и във вътрешната политика този пробив, който е направил във външната.

Заради интересите на Русия президентът не само има право – той е длъжен да взима рисковани решения, пише в заключение авторът.

 

Източник: http://eurocom.bg

Posted on 05.03.2016, in Анализи, Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: