САЩ подновиха студената война с Русия


 САЩ подновиха студената война с РусияС подкрепата си за преврата в Киев преди две години Западът преживя стратегически крах

Новият проектобюджет, предложен от президента на САЩ за 2017 г., призовава към 200– ​процентно увеличение на военните ни разходи в Европа, което е насочено срещу Русия. Това е може би най-провокационната стъпка в нашите усилия, чиято цел е да обкръжат тази страна и да предизвикат противопоставяне между нея и Запада. Същевременно разходите за борба срещу „Ислямска държава” (ИД) е планирано да нараснат едва с 50 процента.

Министърът на отбраната Аштън Картър в реч във Вашингтон недвусмислено заяви, че Русия е по-голяма заплаха за сигурността на САЩ, отколкото ИД, а като доказателство посочи „военните действия на Москва от Украйна до Сирия”. Директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър прилежно последва духа на президентската администрация и изрази сходна позиция. Това не е нищо друго, освен войнствена глупост.

Радикалният ислям обяви война на Съединените щати, обезглави американски граждани, планира и извърши терористичните атаки в Международния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон, избиваше нашите военни и морски пехотинци в Ирак и Афганистан и обяви намерението си да създаде Халифат, който да се простира от Средиземно до Каспийско море. След като включи Пакистан и Кавказ, а оттам се разшири към Централна Азия и отвъд нея, халифатът ще заеме територия с население приблизително колкото имат САЩ. Той ще разполага с ядрено оръжие, което ислямистите без колебание ще използват за унищожението на съвременния свят.

От друга страна, действията на Русия в Украйна и в Сирия са — от гледната точка на Москва, отбранителни мерки, целящи защитата на законните руски национални интереси. Според Кремъл Крим винаги е бил руски и няма каквото и да било отношение към националната сигурност на САЩ. Разстоянието от Сирия до границите на Русия е колкото от Ню Йорк до Чикаго и Русия очевидно няма намерение да допусне установяването на джихадистки режим в Дамаск. Трябва да се има предвид още, че петнайсет хиляди от сражаващите се в Сирия ислямистки бойци са чеченци, които след това ще се върнат в Русия, за да провокират там нова вълна на тероризъм и жестокост.

Що се отнася до Украйна, ако САЩ не бяха признали свалянето на законно избрания президент, а вместо това бяха подкрепили провеждането на избори в страната, Виктор Янукович най-вероятно щеше да загуби насрочените за февруари 2015 г. избори. Няма никакво съмнение, че в такъв случай Крим щеше все още да е част от Украйна. И след като днес Украйна се намира в хаос, би трябвало да се замислим за ролята, която Западът изигра в този стратегически крах.

По същия начин трябваше да преговаряме и по въпроса за бъдещето на Сирия, без да поставяме като предварително условие оставката на Асад. Известно е, че Москва отказа да участва във фарса с безмислени „преговори”с предрешен резултат. По всяка вероятност, Сирия можеше да избегне сегашния хаос и безредици, залели значителна част от страната. Русия не би се намесила с военна сила, а вълни от бежанци, които не искат да се интегрират, но са готови да убиват, нямаше да заливат Европа.

След краха на комунизма Русия се съсредоточи върху вътрешните си проблеми, като понякога действително се опитваше да ги решава в разрез с нашите собствени ценности. Нейните лидери и политиката й имат много недостатъци. Когато Русия засилва своя военен потенциал, ние трябва да обръщаме внимание на тази тенденция, но това не означава, че трябва отново да я превърнем в наш враг.

Същевременно странните от НАТО продължават многократно да превъзхождат Москва по разходи за военни поръчки. Наред с това, няма каквито и да било доказателства, че Русия, също както когато тя беше Съветски съюз, е тръгнала по порочния път на глобалната експанзия. Тъкмо това е страната, която едностранно изтегли войските си от Източна Европа и по този начин сложи край на студената война.

Очевидно, има някои изключително влиятелни личности, които не могат да се примирят с това и да забравят студената война, защото техният начин на мислене и кариерата им са свързани с някогашната враждебност между Кремъл и Белия дом. Те се намират главно в средите на стратегическите мозъчни тръстове и на търговците на оръжие.

Президентът Айзенхауер, който бе кадрови военен и един от най-големите ни герои, не се поколеба да предупреди сънародниците си за опасността от неудържимото нарастване на военно-промишления комплекс. Същевременно, онези политически лидери от времето на студената война, които споделяха идеите му, разбираха, че слабостта обикновено провокира другите към агресивни действия и затова предприемаха необходимите стъпки, за да гарантират необходимата готовност и мощ на въоръжените сили за сдържането и разгром на евентуалните ни противници.

В разгара на студената война президентът Никсън смяташе за важно да бъдат преодолени разногласията с комунистически Китай, за да бъде неутрализиран СССР. Когато се водеха преговорите за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие в сърцето на Европа, за президента Рейгън не беше проблем да сподели със Съветския съюз технологията на своята противоракетна програма — Стратегическа отбранителна инициатива. Той обяви края на студената война и се разходи по Червения площад ръка за ръка със съветския президент Горбачов.

Днес сме свидетели на тотално противоположен подход: той съчетава съкращаването на военния ни потенциал с крайно груба политика по отношение на Русия — една държава, която би могла да стане наш съюзник в борбата с такива общи противници като радикалния ислям и потенциално стремящия се към експанзия Китай.

Този подход е ужасяващ пълен провал от гледна точка на концепция, морал и стратегия. Ние трябва да отхвърлим тези абсурдни, скъпи, непостижими и неамерикански амбиции да бъдем световен полицай, да имаме гарнизони по цялата планета и да се намесваме във всеки конфликт. Напротив, трябва да се насочим към политика, която води до взаимоизгодни отношения с държави, които имат сходна с нашата култура и ценности, да преговаряме интелигентно в интерес на Америка — естествено, като запазим своя нямащ равен на него военен потенциал. САЩ бяха създадени като силна и жизнеспособна република, а не като империя, чиито жизнени сили изсекват.

Тези дни — след многовековни разногласия и конфликти — главите на Римокатолическата и Руската православна църква ще направят една силна и важна стъпка (тяхната среща вече се състоя на 12 февруари т.г. на летището „Хосе Марти” в кубинската столица Хавана — бел. ред.). Те няма да позволят дългогодишното отчуждение по въпросите на теологията и църковните доктрини да попречи за установяването на нови приятелски връзки и сътрудничество и изграждането на мостове там, където те някога са били разрушени. Като стимул за такова сближение може да послужат и думите на папа Франциск, изречени през 2015 г. в Сараево. Като напомни за нарастващото напрежение между Изтока и Запада, възникнало от кризите в Украйна и в Близкия Изток, той предупреди, че „постепенно може да се стигне до трета световна война” и че „атмосферата на войната вече е надвиснала над планетата”.

Тази историческа среща на двамата най-мощни представители на християнската вяра би трябвало отчасти да се възприема и като опит (макар и първоначално скромен) да бъде предотвратена надигащата се катастрофа. Винаги съм изпитвал възторг от усилията на папа Йоан Павел ІІ, насочени към прекратяване на студената война. Надявам се, че папа Франциск и патриарх Кирил ще успеят да сложат началото на оздравителен процес в отношенията между Москва и Запада, с който да започне нова ера на сътрудничество. Не бива да продължаваме да култивираме „атмосферата на война”, която днес е надвиснала над нашата планета.

 

Автор: Дана Рорабакер

Източник: http://www.rusiadnes.bg

Posted on 03.03.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: