В Москва почетоха загиналите в Руско-турската война от 1877-1878 г.


В Москва почетоха загиналите в Руско-турската война от 1877-1878 г.В памет на войниците на Руската империя, загинали по време на Руско-турската война 1877-78 г. и в присъствието на българския посланик в РФ Бойко Коцев, се проведе церемония в Москва пред параклиса на героите на Плевен, съобщава ТАСС в четвъртък (3 март).

Вече 20 години в деня на победния край на войната и българския национален празник на Освобождението от османско иго, пред параклиса се провежда молебен и се поднасят цветя.

Молебенът беше извършен от викария на руския патриарх, епископ Феофилакт.

„Днес е ден на обединение и възпоменание за това, че само заедно, единодушно и единоверски можем да победим всеки враг“, каза епископът. Той отбеляза още, че „почти нищо не се променя в геополитическия свят: Все същите врагове и нежелаещи да приемат православния свят, все същите братя славяни гледат с надежда към Русия и руския народ.“

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев отбеляза, че е „общоизвестна духовната близост и вековните отношения между българския и руския народи.“

„Вековната летопис на нашата дружба, взаимното обогатяване на нашите култури и преплетените съдби на българи и руснаци, ни дават увереност, че и занапред тази традиция ще се съхрани и развие за благото на нашите две страни“, заяви в изказването си българският посланик.

„Ние българите, винаги ще бъдем признателни на десетките хиляди руски войници, чиито живот е прекъснат в жертва на победата“, каза Бойко Коцев, като отбеляза, че тази победа е „донесла на България свободата, за която са мечтали няколко поколения българи.“

Пред параклиса-паметник се бяха събрали 200 души, съобщава агенцията. Много от дошлите да оставят цветя били българи, които носели руския трикольор.

В България наричат Руско-турската война от 1877-78 г. Освободителна. Руската армия и българските опълченци успели да разгромят османската армия и на 3 март 1878 г. бил подписан мирният договор между Русия и Османската империя. Според този договор, България станала независима държава, била призната независимостта на Черна гора, Сърбия, Румъния.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 03.03.2016, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: