Русия планира да създаде космически кораб с ядрен двигател до 2025


Русия планира да създаде космически кораб с ядрен двигател до 2025Русия планира през 2025 г. да създаде космически кораб с ядрен двигател. Тази информация се съдържа в проекта на програмата на руската федерална космическа агенция за 2016-2025 година, съобщи в. “Известия”.

От Роскосмос предполагат, че тези двигатели ще гарантират мощност от порядъка на мегавати и така да помогнат за осъществяването на междупланетни мисии.

Инсталираната мощност на Международната космическа станция е само 110 киловата е се осигурява от слънчеви панели с размер 17/70 метра. Но такава мощност за междупланетни пътешествия, например до Марс, е недостатъчна.

През 2017 г. Научно-изследователския институт за енергийни технологии, структура на “Росатом”, планира да построи ядрен реактор за бъдещия двигател.

За създаването на двигателя е осигурено финансиране в общ размер на 22.58 милиарда рубли (около 295 млн. долара).

“Всички работи по създаването на ядрени двигатели вървят по график. Можем да кажем със сигурност, че те ще бъдат завършени в рамките на определения срок от целевата програма”, заяви ръководителят на проекта към държавната корпорация “Росатом” Андрей Иванов.

“Наскоро в рамките на проекта се завършиха два важни етапа: създадена беше уникалната конструкция на топлоотделящия елемент, осигуряваща работоспособността в условията на високи температури, големи температурни градиенти и високи дози радиация.

Също така успешно завършиха технологичните тестове на корпуса на реактора на бъдещия космически енергоблок.

В рамките на тези изпитания, корпусът бе подложен на свръхналягане и са проведени 3D-измервания в зоните на основния метал и пръстеновидните заварки и коничния преход”, разказа още Иванов.

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 02.03.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: