Пред началото на ядрената драма


Пред началото на ядрената драмаОтразявал съм толкова много войни /на място и от разстояние/, че вече не помня всичките. Повечето бяха лесни за обяснение, тъй като бяха в рамките на идеологическия конфликт между САЩ и СССР преди 1990 г.

Но след 1990 г. войните станаха по-сложни за анализ. Постепенно обаче стана ясно, че след елиминирането на идеологията, основният конфликт е същият – САЩ срещу Русия. Защото идеологиите са временни, но геополитиката е вечна. И, че геополитическият конфликт между атлантизма и континентализма /респективно между САЩ и Русия/ е стратегически.

Последният етап на растящото давление, върху Русия започна още през 2009 г. с арабските „цветни революции“, санкциите и възпирането на Русия, ограждането й с бази, което достигна своя пик с преврата в Украйна и войната в Сирия.

Още през 2009 г. беше ясно, че Сирия не е само пореден епизод от „арабската пролет“, но и ново поляризиране на света. Тогава светът беше изправен пред термоядрена война, след това беше отдръпнат от нея и сега отново е надвесен над пропастта. На 5-6 септември 2013 г. в Петербург Русия, Китай, Бразилия, Индия и ЮАР съобщиха на човечеството за края на еднополюсния „американски свят“. Обама правеше всичко възможно да не допусне това. Помагаха му Израел и Саудитска Арабия, които извършиха провокацията с химическо оръжие в предградията на Дамаск, като хвърлиха вината върху правителството на Асад. САЩ събраха военноморски сили в Средиземно море, Русия направи същото.

Тогава най-лошото се размина на косъм. Но фронтовете, които се оформиха бяха на двата основни блока на новия свят.

От едната страна са САЩ и другите сили на войната и агресията, от другата – силите срещу войната и агресията.

Войната не беше отменена. Тишината беше затишие пред бурята. И тя връхлетя отново.

САЩ обединиха украинско-сирийската комбинация, като разчитаха, че Русия ще се хвърли срещу Киев, тъй като Украйна е по-близо от алавитите. Сирия трябваше да бъде ликвидирана окончателно и хвърлена в хаоса.

Москва обаче изненада политтехнолозите на Запада и неочаквано се насочи срещу терористите-ислямисти в Близкия Изток, вместо срещу фашистки Киев.

За Вашингтон се появи абсурдна ситуация – къде е Донецк, а къде е Дамаск, и попадна в капана на своята пропаганда – че ислямистите са най-голямото зло за човечеството. Сега как да застанат открито на страната на Ислямска държава – ДАЕШ.

Демонизирането на Русия като враг и агресор беше унищожено със сирийската маневра на Путин. Междувременно Киев продължава да се пече в микровълновата печка на неофашизма и неоционизма.

САЩ започнаха да губят войната. А когато войната се губи, това е още по-опасен бизнес. Наложи се да бъдат активизирани другите спонсори на тероризма – Саудитска Арабия и Турция, които инвестираха в „опозицията“ в Сирия огромни пари, оръжия и интереси.

В момента Анкара и Рияд са в безизходица и заплашват с ескалация, която ще доведе до война с Русия и Иран.

Логиката казва, че губещите трябва да загубят. Но войната често има и нелогична логика, заради което моментът е крайна опасен.

Третата световна война е на прага. Нахлуването на Турция и Саудитска Арабия ще доведе до използване на ядрено оръжие.

Американците и Израел вече направиха това няколко пъти, за което се мълчи. В битката за международното летище на Багдад през 2003 г. американците използваха неутронни оръжия и изпариха хиляди елитни иракски части, заедно с една собствена дивизия.

Началото на „войната срещу тероризма“ на 11 септември 2001 г. също беше положено с ядрено взривяване на Световния търговски център в Ню Йорк. През последвалите години тактическо ядрено оръжие беше използвано в Афганистан, на Бали, в Йемен, Сирия и другаде.

Известно е, че Турция има поне 80 ядрени заряда на базата в Иджирлик. С тактическо ядрено оръжие разполага и Саудитска Арабия. Напазарувала го е в Израел.

Военната доктрина на Русия предвижда изпреварващ удар, т.е. трябва да изпревари използването на ядрено оръжие от Анкара и Рияд. И пропастта ще се отвори под краката на цялото човечество.

Ще припомя, че целта на така наречения план Фелтман–Бандар от 2008 г. беше да бъде върната Сирия в каменния век. Действа и секретният британско-френски план Сакс-Пико за преформатиране на картата на Близкия Изток. Появиха се и картите на някакъв американски полковник Петерс.

Вашингтон вече е дал зелена светлина на Анкара и Рияд за ядреното безумие. Нещата вървят по най-лошия сценарий. Турция бомбардира Северна Сирия. Саудитска Арабия прехвърля армия, самолети и танкове към Иджирлик. Военният министър на Иран посети Москва, Лавров „внесе“ Турция в Съвета за сигурност на ООН. Въпросът сега, както преди години при Карибската криза, е кой няма да издържи и ще мигне първи.

От военна гледна точка Русия изпреварва Турция и Саудитска Арабия с много дължини. Още през ноември в Латакия бяха разположени зенитните комплекси С-400, следящи и свалящи всичко, което лети в радиус 400 км. Половината Израел е в този радиус, както и летището Бен Гурион. По този начин С-400 неутрализира израелското регионално въздушно превъзходство. Нетаняху започна да говори за някакво „тайно споразумение“ с Путин. Но, ако беше „тайно“, защо говори за него. Пълна паника.

Наземното нахлуване на Турция и Саудитска Арабия в Сирия ще промени характера на войната. Медведев в Мюнхен предупреди за това. Някои мерки на Русия показват, че тя е готова за всякакво развитие на ситуацията.

Оформи се и висше „военно политбюро“ в Москва – Путин, Сергей Иванов, Сергей Лавров, Сергей Шойгу, Николай Петрушев, Медведев, Рогозин и др. За и.д.губернатор на Тулска област беше назначен Алексей Дюмин. Тулска област е производственият център на руския военно-промишлен комплекс още от времето на Сталин. Проведоха се и учения на Южния и Централния военен окръг на Русия. Военните знаят, че това означава пълна бойна готовност на въздушно-космическите сили, десантните части и руските сили в Крим и Черно море, с излизане на бойни позиции на военни кораби, въоръжени с Калибър в източно Средиземно море.

На този фон дойде и срещата в Мюнхен и договореностите между Лавров и Кери за прекратяване на бойните действия срещу някои групировки в Сирия и оказване на хуманитарна помощ. Трудно е да се каже дали това е повторение на Мюнхен от 1938 г., който реше съдбата на Чехословакия пред хитлеристката агресия.

Едно нещо е ясно. За да бъде решен сирийският конфликт страните трябва да се договорят при какви условия Сирия ще бъде оставена на мира. При какви условия САЩ ще прекратят подкрепата си за терористите. Турция и Саудитска арабия трябва да направят същото. Русия трябва да заяви при какви условия е готова да прекрати операцията си. Всъщност те са ясни – прекратяване на подкрепата за терористите от САЩ, Турция и Саудитска Арабия, които нямат такова намерение.

Ако Сирия беше оставена на мира, войната щеше отдавна да е свършила.

Зная и кой щеше да е победителят. И САЩ знаят, и Турция знае, и онези с чаршафите в Рияд знаят.

Но победата на Асад не устройва Вашингтон, нито Рияд, нито Анкара.

Поражението на Асад пък не устройва Русия и Иран. Заради това те са в Сирия и докато САЩ, Турция и Саудитска Арабия не оставят Сирия на мира, Русия няма да прекрати своята операция.

Историята на сирийския /по-точно международния/ конфликт е далеч от завършване. Най-главното предстои.

Споменах за мюнхенския сговор от 1938 г. и, че спомените за последвалите го събития са все още живи. Какво последва ли? До началото на Втората световна война оставаше една година.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 02.03.2016, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: