Eкс-дипломат: Скоро Турция ще се окаже в епицентъра на сирийското торнадо


Eкс-дипломат: Скоро Турция ще се окаже в епицентъра на сирийското торнадоСлучващото се с Турция, както във външната, така и във вътрешната политика може да се сравни само с торнадо, което вече е съвсем близо, счита бившият посланик на Турция в няколко държави, в това число в САЩ, Фарук Логоглу.

 

«Считам, че Турция е въвличана във войната от някои сили вътре в страната, това не го прави някой отвън, това следва да се разбира много добре», — сподели бившият дипломат в интервю за Sputnik-Турция.

 

Според него, Турция няма никакви законови основания да започва война в Сирия, а от сирийска територия не произлизат преки заплахи срещу Анкара.

 

По-рано премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Лигата на арабските страни, в която влизат 22 държави, няма да подкрепи действията на Анкара в Близкия Изток.

Фарук Логоглу счита, че това трябва да бъде за Анкара «важен и тревожен сигнал».

Дипломатът посочи също, че регионалните играчи имат поводи да критикуват Турция заради вкарването на войските й в Ирак в края на миналата година. На първо място тук играе роля историческият фактор — от времената на Османската империя между Анкара и останалия арабски свят върви борба за лидерство.

Освен това, ако неотдавна съседите в региона възприемаха Турция като образцова държава, по която могат да се равняват в отношенията си спрямо Запада и във вътрешната политика, то нещата вече са дълбоко променени.

 

«Случващото се в Турция може да се сравни с ефекта от торнадо, което бушува из цялата страна. Неговият епицентър е много близо», — цитира Спутник думите на турския екс-дипломат.

 

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 29.02.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: