National Interest: Политиката на САЩ в Близкия Изток търпи фиаско


National Interest: Политиката на САЩ в Близкия Изток търпи фиаскоДействията на САЩ в Близкия Изток се превърнаха в най-голямата геополитическа грешка на Вашингтон от времето на студената война. Военните действия, започнати от САЩ в Ирак доведоха до катастрофални последици чрез ръста на ръста на международния тероризъм, чийто източник са групировки от Сирия. Всичко това дава повод да се твърди, че политиката на Съединените щати в Близкия Изток търпи фиаско, пише  The National Interest.

 

«Преди 25 години на 24 февруари 1991 година САЩ за първи път нахлуха чрез сухопътна операция в Ирак. Администрацията на президента Джордж Буш-старши притежаваше мандатите на ООН и Конгреса на САЩ за освобождаването на Кувейт», — пише изданието, добавяйки, че американските военни не са били готови за съпротивата, оказана от страна на местното население.

 

Авторът на статията твърди, че в онзи момента правилното решение е било «Саддам Хюсеин да бъде оставен на власт».

Заедно с това, продължава авторът, ситуация рязко се влоши след терористичните актове от 11 септември 2001 година, малко след които започна военната операция в Ирак.

 

«Терористичните организации вече отдавна работеха в сянката на Близкия Изток. Но едва след втората инвазия в Ирак те вече придобиха способността да набират хиляди чуждестранни бойци в самото сърце на региона, контролирайки обширна територия и извършвайки разрушения в такъм голям мащаб», — констатира изданието.

 

Според автора на материала, иракската военна кампания се е превърнала в най-значителната външнополитическа грешка на САЩ след войната във Виетнам. Към 2009 година вече бяха убити около 4 хиляди американски войници и само по официални данни изхарчени над 3 млрд долара, пише изданието.

 

«Американската военна окупация беше крайно непопулярна сред иракчаните, парламентаристите никога не са имали намерение да предоставят юридически имунитет, необходим за гарантиране на широкомащабно продължително присъствие на американските войски», — се казва в статията.

 

Всичко това доведе до частичния разпад на Ирак, а също до ръста на терористичната организация Ислямска държава, чийто бойци се възползваха от въоръжената революция в Сирия.

Според автора на статията, САЩ трябва да извлекат три главни урока от военните кампании в Близкия Изток за последните 25 години.

 

«Първо, САЩ трябва да се откажат от идеологическия подход. Второ, политическият успех е труднопостижим, ако политическите цели са зле определени. Трето, глобалната политическа общност спешно се нуждае от инструменти за решаване на дълбоките институционални недостатъци на арабския свят. За 25 години САЩ се превърнаха в некомпетентни по отношение на въпроса за разрешаването на проблема Близък Изток», — резюмира авторът.

 

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 28.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: