Haqqin.az: Турция губи по всички фронтове и то с голям резултат


Haqqin.az: Турция губи по всички фронтове и то с голям резултатПолитиката на Ердоган неумолимо води към федерализация на Сирия и създаване на независим Кюрдистан.

„Горчиво поражение за Ердоган” – под такова заглавие публикува аналитичен обзор азербайджанският портал Haqqin.az. Независимо от титаничните усилия на президента Ердоган, неговата страна сега губи по всички фронтове при това с катастрофален резултат.

Недоброжелателите на Турция отдавна твърдят, че именно тя сложила ръка на близкоизточните революции, всячески поддържайки метежниците. Ердоган възнамерявал да възроди неоосманската слава на някогашната империя.

Същевременно безогледната поддръжка на опозицията в много близкоизточни страни, на първо място в Сирия, нанесе на Анкара непоправими вреди.

Колкото и да призовава турският лидер своя народ към патриотизъм, колкото и победи да обещава в борбата за националните интереси, намесата в работите на Сирия предизвика дълбоко разцепление в турското общество.

През 2011 г. 44% от турците подкрепяха ердогановската Партия на справедливостта и прогреса, сега 2/3 от населението е против правителствения курс, сочат резултатите от обществените допитвания.

По-нататъшните действия на Ердоган ще зависят дали САЩ и Русия ще затворят границата между Сирия и Турция и колко скоро ще го направят.

С тази прогноза е съгласен лидерът на главната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу. „Ние дълго време разубеждавахме Ердоган от намеренията му за Сирия, но той не ни послуша. И какво имаме сега – милиони сирийски бежанци, развалени отношения с Русия, безразличие на нашите американски съюзници, перспектива за създаване на Кюрдска държава на границата със Сирия. И всичко това е резултат от политиката на Ердоган. Нима заслужаваме такова положение в региона? Не, но погрешната, дори бих казал, авантюристична политика на Ердоган ни докара до там” – казва Кълъчдароглу.

Турция се оказа в сложна ситуация. След приетото от САЩ и Русия споразумение за примирие, последва незабавно изявление на сирийските кюрди, че великите сили се договорили за създаване на кюрдска автономия в Сирия.

Според политически представители на сирийските кюрди, най-непримирима позиция по федерализирането на арабската република заема сирийската умерена опозиция, а президентът Башар Асад се отнася към този модел по-благосклонно. Експертите нарекоха този възможен план за федерализация „босненски модел”.

Haqqin.az припомня, че след бомбардировките на НАТО през 1990-те години в Югославия, с цел да спре касапницата в Босна, последваха преговори между воюващите страни. Според получените резултати Русия и САЩ се договориха за създаване в Босна конфедерация на мюсюлманите, сърбите и хърватите.

 

Източник: Блиц

Posted on 28.02.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: