Европейският съюз – всеки се оправя, както може?


Европейският съюз – всеки се оправя, както може?Страните по т.нар. Балкански маршрут, включително и Австрия, вече не чакат нито напътствия, нито промяна на политиката в Берлин.

Всеки се оправя, както може. Във Виена част от европейските страни последваха един циничен план, а това само ускорява разпада на ЕС, твърди в коментара си за „Дойче Веле“ Бернд Ригерт.

Конференцията във Виена, която премина без участието на двете важни страни Гърция и Германия, показа само едно: че ЕС се провали в бежанската криза. Всички страни-членки мислят само за собствените си интереси и се опитват някак да спират бежанците.

Няма „европейско решение“, за каквото мечтаеше канцлера Ангела Меркел на последната среща на върха. Следващата среща на високо равнище между държавите от ЕС и Турция също няма да произведе европейско решение. Ще бъде истинско чудо, ако Турция изведнъж затвори границата си с Гърция и започне сама да приеме всички бежанци и мигранти.

Грижат се само за собствените си граници

Страните по т.нар. Балкански маршрут, включително и Австрия, вече не чакат нито напътствия, нито промяна на политиката в Берлин. Те действат. Границата между Македония и Гърция е отворена само за бежанците от войната в Сирия и Ирак. Всички други трябва да се връщат обратно. Балканските държави смятат себе си единствено за транзитен маршрут за сирийските бежанци, както за пореден път подчертаха вътрешните им министри във Виена.

Австрия пък приема само по 80 души дневно, които имат право да подадат молби за политическо убежище – всички останали продължават към Германия. По същата логика Австрия призовава Германия да определи своя горна граница за кандидатите за убежище, така че балканските страни да знаят по колко души дневно да пропускат през границите си. Германското правителство се цупи, инати се, печели време – и се надява. На какво всъщност?

Вече не може да се разчита на европейска солидарност при разпределението на бежанците от Гърция или Турция – показаха го многобройните безплодни среща досега.

В момента държавите от ЕС се грижат само за едно: да защитят собствените си граници. И най-тежкото бреме се прехвърля върху Гърция. Тя обаче е икономически рухнала, а правителството на крайната левица и крайната десница сякаш нито може, нито иска да се направи нещо по проблема с хилядите бежанци, които ден след ден пристигат в страната. „Балканската коалиция”, която възникна във Виена, и останалата част от ЕС рискуват Гърция да изпадне в тежък колапс, а бежанците и мигрантите да преживеят хуманитарна катастрофа.

Хладната сметка на един министър

Зад всичко това се крие хладната сметка, която още преди седмици си направи австрийската вътрешна министърка Йохана Микл-Лайтнер. Гърция не може и не иска да спира мигрантите и бежанците, поради което фактически ще бъде изключена от европейския граничен режим. Така новата външна граница на ЕС вече ще преминава между Гърция и Македония, респективно между Гърция и България. Лайтнер вярва, че шокиращите кадри със скупчените и отчаяни бежанци в Гърция, ще възпрат новите вълни от пристигащи. И че след няколко седмици северноафриканците и афганистанците, а може би дори иракчаните и сирийците ще престанат да идват, защото ще разберат, че нямат никакви шансове да продължат към Северна Европа.

Проста и същевременно цинична стратегия, която на конференцията във Виена започна да се превръща в дело. Гърция пък веднага заплаши, че ще наложи вето върху присъединяването на Сърбия и Черна гора към ЕС. А подобен ход ще влоши още повече политическото настроение в региона и допълнително ще изолира Атина. Ситуацията е драматична и опасна. Жертва на тази нова стратегия са преди всичко бежанците и мигрантите, които лагеруват по улиците на Атина и Идомени. Те са в капан, защото не могат да се върнат и в Турция, която отхвърля такъв вариант.

Маршрут през България?

Какво ще се случи тогава? Ако сегашният балкански маршрут бъде затворен, хората ще търсят нови пътища. От Гърция, през Албания към Италия? От Турция към България? Или от Либия и Египет към Италия?

„Затварянето на границите на отделни страни не е никакво решение!“ Казва го не кой да е, а шефът на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС. Той добавя още, че независимо от затварянето на границите и въвеждането на дневни контингенти за бежанци, и през тази година по балканския маршрут ще пристигнат още един милион бежанци и мигранти.

Във Виена многобройните министри решиха драстично да ограничат преселението, независимо от цената – дори ако се наложи да пожертват Гърция. Австрийският външен министър Себастиан Курц смята, че в противен случай Европа ще се разпадне. Но тя вече се разпада! Просто защото в миграционната политика постепенно се наложи принципът „всеки срещу всеки!”…

 

Източник: Епицентър

Posted on 28.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: