7 въпроса за споразумението за прекратяване на огъня в Сирия


Снимка: Иля Питалев / РИА „Новости“

Снимка: Иля Питалев / РИА „Новости“

1. Кого засягат договореностите между Путин и Обама?

Споразумението предвижда прекратяване на огъня между правителствените сили и техните съюзници от една страна и бойните отряди на опозицията от друга. Както отбеляза руският президент Владимир Путин, прекратяването на бойните действия няма да обхване екстремистите от „Ислямска държава“ (ИД) и „Джебхат ан-Нусра“, както и други организации, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.

2. Кога ще влезе в сила прекратяването на огъня?

Споразумението за прекратяване на огъня трябва да влезе в сила на 27 февруари. До обяд на 26 февруари представители на групировките, участващи в сирийския конфликт, трябва да „потвърдят пред Русия или пред американските партньори своята ангажираност с прекратяването на огъня“. След това ще бъде създадена карта, на която ще се нанесат територии, завзети от т. нар. групировки. Тези райони ще бъдат обхванати от режима на прекратяване на огъня.

3. Кой ще следи за изпълнението на споразумението?

С това ще се занимава създадената под егидата на ООН Целева група за прекратяване на огъня. Нейни съпредседатели са Русия и САЩ. С цел обмен на информация между Москва и Вашингтон се предвижда да се създаде специална гореща линия и „при необходимост“ – работна група.

В същото време в руската база „Хеймим“ вече е създаден Координационен център по примирието между страните. Както съобщиха от руското Министерство на отбраната, опозиционерите, които са решили да прекратят бойните действия, могат да се обръщат към Центъра, където ще им помогнат да се свържат със сирийските власти.

4. Как се отнесоха към споразумението страните в конфликта?

Създаденият в Рияд от представители на сирийската опозиция Висш комитет по преговорите заяви на 22 февруари, че „приема международните усилия за прекратяване на бойните действия“. В същото време, обаче, членовете му обвързаха изпълнението му с редица искания, основното от което е Русия и силите на сирийския президент Башар Асад да спрат бомбардировките.

На свой ред, в разговор с Путин на 24 февруари Асад заяви, че сирийските власти са готови да „съдействат за установяване на примирието“. Асад и Путин подчертаха важността на „безкомпромисната борба“ с ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и други терористични групировки.

5. Какво пречи да бъдат изпълнени договореностите?

Трудности възникват при опитите да се раздели умерената опозиция от радикалистите, обясни пред „Руски дневник“ директорът на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. Например бойците от „Джебхат ан-Нусра“, която е филиал на „Ал Кайда“, воюват в тясно сътрудничество с някои бригади на опозиционната Сирийска свободна армия и е невъзможно тези формирования да бъдат отделени едно от друго, посочва експертът.

Самите сирийски опозиционери намират само един изход от това положение – те настояват армията на Асад и руската авиация да престанат да нанасят удари по признатите от ООН за терористи „Джебхат ан-Нусра“.

6. Какви са шансовете за успех?

Шансовете за изпълнение на споразумението са по-големи от всички предишни договорености, свързани със Сирия, смята Александър Шумилин, директор на Центъра за анализ на близкоизточните конфликти към Института за САЩ и Канада. Според него залог за това е подкрепата на лидерите на САЩ и Русия.

7. САЩ имат план „Б“?

Този оптимизъм не се споделя от главите на Пентагона и ЦРУ. Те не вярват, че Русия ще съдейства за прекратяването на огъня и вече се обърнаха към Барак Обама с предложение за всеки случай да се изработи план „Б“. Последният предвижда доставка на по-мощно въоръжение за опонентите на Асад и евентуално въвеждане на санкции срещу Русия по примера на рестрикциите, действащи срещу Москва заради конфликта в Украйна.

Руски експерти смятат, че подобно развитие на събитията е напълно реално, но в същото време отбелязват безполезността на подобен ход. Според Багдасаров може да се предположи, че подобен план вече има, а доставките за опозиционерите вече текат. Експертът припомня съобщенията, че сирийската опозиция е получила американски противотанкови ракети.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 27.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: